Kris på åklagarkammaren - ärenden samlas på hög
Ärenden läggs på hög, utredningar drar ut på tiden och personalen går på knäna. Det råder kris på åklagarkammaren i Luleå och så även i stora delar av landet. Riksåklagaren sätter nu press på regeringen och begär 59 miljoner kronor i extra anslag.
Åklagarmyndighetens verksamhet har hittills i år kostat betydligt mer än det anslag som myndigheten fått för 2008 - prognosen pekar på ett underskott på hela 55 miljoner kronor vid årsskiftet 2008/2009.
Redan nu har Riksåklagaren tvingats till kraftiga besparingar, bland annat har anställningsstopp och övertidsstopp (för den administrativa personalen) genomförts.
I Luleå har en administratör och två åklagare slutat, men på grund av anställningsstoppet har de tre tjänsterna inte tillsatts:
- Vi ska egentligen vara elva åklagare, men är sedan januari bara nio, säger Thomas Ennefors, vice chefsåklagare som menar att personalen "går på knäna":
Ohållbart i längden
- Vi åklagare har ju ingen reglerad arbetstid, tanken är att man ska kunna reglera den själv, men i dag jobbar vi väldigt mycket hela tiden, både kvällar och helger. Det finns inget utrymme att ta ledigt. Detta har gått ett tag, men är inte hållbart i längden.
Åklagarkammaren i Luleå servar hela länet och Ennerfors menar att arbetsbördan ökat betydligt för de nio åklagare som jobbar kvar. Dels är man två man kort, dels har också 900 förundersökningar från Stockholmsområdet (där krisen är ännu värre) lagts ut på åklagare ute i landet:
- Det har blivit längre handläggningstider och det finns risk för att rättegångar kan komma att få ställas in. Vi är inte riktigt där ännu, men det har varit nära många gånger. Samtidigt får vi också tillbringa allt mer tid i rätten och får därmed också svårt att hinna med att sköta vårt övriga jobb.
Unga prioriteras
Riksåklagaren har gått ut med budskapet att prioriteringar måste göras inom verksamheten. Exempelvis måste mål där gärningsmannen eller målsäganden är under 18 år ha förtur, så även mål där en person sitter häktad. Ennerfors menar att risken är att den så kallade vardagsbrottsligheten blir eftersatt.
Fler gripanden
En annan orsak till att åklagarna fått mer att göra är ett ökat anslag till polisen. Fler ingripanden leder till fler förundersökningar, åtal och processer i domstol:
- Polisen har fått mer resurser och likaså domstolsväsendet, men vi har inte fått det och har därmed hamnat i kläm mittemellan, säger Ennefors.
RÅ befarar även, att om inte regeringen skjuter till mer pengar kan det även bli aktuellt med uppsägningar inom myndigheten till hösten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!