Kriminella jagas för miljonskulder

De är dömda för grov brottslighet men jagas även av kronofogden. En stor kartläggning visar att kriminella i länet har miljonskulder, bland annat till brottsoffer.

En kartläggning av Norrbottens Media visar att de mest brottsaktiva i Norrbotten också jagas för stora skulder, totalt drygt 6,5 miljoner kronor.

En kartläggning av Norrbottens Media visar att de mest brottsaktiva i Norrbotten också jagas för stora skulder, totalt drygt 6,5 miljoner kronor.

Foto: Norrbottens media

LULEÅ2019-04-05 13:52

Norrbottens Media har via en så kallad registersökning på Kronofogdemyndigheten hämtat hem aktuella skulder hos ett 30-tal grovt kriminella personer i länet.

Det handlar om allt från personer som polisen betraktar som livsstilskriminella, till grova våldbrottslingar och mördare.

Av de kartlagda har 26 personer skulder från några tusenlappar till drygt 1,6 miljoner kronor. Det rör sig om krav från målsägare och Brottsoffermyndigheten, till obetalda räkningar gällande underhåll, felparkeringsavgifter, tv-licenser och krav från Skatteverket.

Den totala skulden var den 1 april 6 585 232 kronor.

För en 34-årig man från östra Norrbotten finns den största skulden noterad. Ett 60-tal poster och 1 673 632 kronor.

34-åringen dömdes 2016 som ansvarig i en kidnappningshärva utanför Luleå till två år och sex månaders fängelse. I det fallet fanns det två målsägare dom tilldömdes relativt stora skadestånd.

En 45-årig man dömdes som delaktig i samma härva till ett års fängelse. Av de granskade personerna är det han som har det största kravet mot sig när det gäller ersättning till brottsoffer.

Av den totala skulden på 641 869 kronor härrör sig nästan 600 000 kronor från utdömda skadestånd.

Vid sidan av dessa personer dömdes ytterligare två män, 24 och 35 år gamla, som delaktiga i kidnapparhärvan. De söks nu för 73 703 kronor respektive 272 836 kronor i obetalda skulder.

Även den man som 2012 dömdes för mordet på Esa Rano jagas av kronofogden. Han har i dag ett krav mot sig från anhöriga på 92 426 kronor.

Tina Häggmark, kommunikatör vid Kronofogdemyndigheten, berättar att om ett skadestånd inte frivilligt betalats av den som dömts i domstol, ska brottsoffret i första hand vända sig till den lokala kronofogden.

– Vi tar kontakt med den dömde och tittar om det finns några tillgångar eller någon inkomst. Finns det tillgångar, utmäts dessa, säger Tina Häggmark.

Om inte, fortsätter myndighetens inspektörer att bevaka ärendet så länge brottsoffret vill det.

Kronofogdemyndigheten utredning ligger sedan som grund vid en ansökan om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten (se annan artikel).

Under hösten 2017 görs flera försök av kronoinspektörer att driva skulderna av den 34-årige mannen i kidnapparhärvan, men utmätningsbara tillgångar saknas. En ny utredningen mot mannen har precis startat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!