– Sommaren har alltid varit en besvärlig period att bemanna i hälso- och sjukvården, så även denna sommar, men trots det besvärliga läget så räknar vi med att vi kan hålla den verksamhet vi planerat öppen, säger Mats Brännström, tf landstingsdirektör.
Han säger att förutom att den akuta sjukvården måste fungera även sommartid, har kraven skärpts när det gäller tillgängligheten till planerade undersökningar och behandlingar.
– Det betyder att hälso- och sjukvården inte kan reducera sin verksamhet sommartid i samma omfattning som förut. I några fall har landstinget fått flytta ihop enheter. Exempelvis har missbruks- och beroendeenheten flyttat in på Sunderby sjukhus över sommaren, uppger han.
Bemanningsföretag
Landstinget beräknas klara sommaren genom att anställda i större utsträckning än tidigare förlagt sin semester över en längre period.
– Det innebär att erfaren personal oftare finns i tjänst. För vissa specialistfunktioner har vi anlitat bemanningsföretag för att få ihop passen exempelvis vid hjärtintensivvården i Sunderbyn, säger Mats Brännström.
Erika Olsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten är inte lika optimistisk.
– Landstinget måste börja planera långsiktigt för den situation som kommer varje sommar. Det gör de inte nu. Skälet till att det ser ut som det gör beror på att anställda väljer att ta jobb söderut eller i Norge där lönerna är helt annorlunda. Landstinget i Norrbotten måste börja värdera sjukvårdspersonalen på ett annat sätt, säger hon.