Men trots ytterligare nedskärningar utlovas att deras jobb inte är i fara.
- Vi kommer inte att säga upp någon personal, berättar Göran Nilsson, kapten och planeringschef.
- Det här är en lång process som pågått sedan i fjol. Vi förstod tidigt att det skulle bli ett pressat år. Därför har vi lagt stor tyngd på arbetet att kunna konsekvensbeskriva hur alla delar av verksamheten påverkas om vi inte får tillräckligt med pengar.
Ledningen för F21 lade sig medvetet på en låg nivå i planeringen.
För flygflottiljen i Luleå innebär försvarsmaktens skrala ekonomi att den den årliga flygtiden kortas med 2 800 timmar för F21:s 40 piloter.
- Det är väl ungefär hälften av vad piloterna borde ha.
De så kallade insatsstyrkorna för utlandstjänst berörs dock inte av sparkraven.
Flygflottiljen i Luleå har kapacitet att ta emot 600 värnpliktiga. I dag utbildas 260. Också det ett mått på utvecklingen av det svenska försvaret sedan 1980-talet.
Klart är även att de båda årliga kurserna för flygintresserade ungdomar från hela landet försvinner.
- Flottiljchefen Lars Jäderblom kommer att i detalj informera all personal om hur sparpaketet slår klockan 08.00 på tisdagsmorgonen, berättar Sara Burlage, press- och informationschef.
- Vi kommer inte att kunna nyttja den lika många veckor som nu görs, säger Nilsson.
Flygfältet i Vidsel lyder under F21 som också står för underhållet. Men Försvarets Materielverk svarar för driften. RFN används i dag även av utländska förband för övningar och har blivit en viktig intäktskälla.
Dennis Hedström, överstelöjtnant stabschef och ställföreträdande flottiljchef, tror trots allt på ett bra år.
- Vi har bestämt oss för att göra någonting bra i den situation som råder. Någonting som vi alla kan vara stolta över utan att för den skull negligera allvaret. Om alla drar sitt strå till stacken kan 2008 föra någonting positivt med sig.