Hon företräder bara brottsoffer – aldrig förövare

Hon företräder brottsoffer men aldrig förövare – sedan oktober driver Jenny Sarfati den första juridikbyrån i Norrbotten som bara fokuserar på de brottsutsatta. "Behovet är stort".

"Jag ser det som ett förtroendeuppdrag", säger Jenny Sarfati som startat länets första juridikbyrå med fokus på enbart brottsoffer- och barnrättsfrågor.

"Jag ser det som ett förtroendeuppdrag", säger Jenny Sarfati som startat länets första juridikbyrå med fokus på enbart brottsoffer- och barnrättsfrågor.

Foto: Laila Bäckström

Luleå2022-12-21 18:00

EFTERVÅLD

I en ombonad lokal mitt i centrala Luleå tar Jenny Sarfati emot sina klienter. I oktober startade hon länets första humanjuridiska byrå med fokus enbart på brottsoffer- och barnrättsfrågor. 

– Det handlar om att ta ställning och visa lojalitet. Det är en förtroendefråga för de brottsoffer jag möter – att min byrå bara har det här perspektivet och att jag har det här genuina engagemanget och kunskapen.

Som målsägandebiträde utsett av domstolen står hon på offrets sida redan från det första förhöret med polisen, förklarar den juridiska processen, lyssnar, stöttar och peppar. 

– Jag förklarar för kvinnan att: "Jag är lojal med dig, kan driva de juridiska frågorna åt dig och samtidigt göra allt jag kan för att förhindra kränkande frågor". Jag är en skyddsbarriär som får offren att känna sig lugna, trygga och orkar berätta. Målet är att fler åtal ska väckas och att fler förövare fälls.

undefined
Jenny Sarfati menar att den farligaste tiden för kvinnan är när hon bryter upp och skulle önska mer civilkurage från samhället. "Människor är så rädda för att lägga sig in, men det handlar om en omtanke om andra människor och att skydda kvinnorna och barnen. Samhället behöver ta mer ansvar i de här frågorna".

Hon menar att det finns ett enormt mörkertal när det handlar om mäns våld mot kvinnor, brotten sker ofta mellan husets fyra väggar, ord står mot ord och det är svårt med bevisning. Brotten är komplexa att utreda då kvinnan ofta har starka känslomässiga band till förövaren och i många fall gått tillbaka till mannen igen då rättegången startat.

– De brott som går till åtal är bara toppen av ett isberg, säger Jenny Sarfati som gärna vill få till en förändring.

– Målet är att kunna bygga upp en stabil verksamhet och anställa fler jurister, att alla som vill ska få stöd. Samtidigt är det en sorg att vi behövs, att det ser ut som det gör i samhället.

undefined
Det är mysigt och ombonat i lokalen i centrala Luleå där Jenny Sarfati träffar sina klienter.

Rötterna finns på Annelund i Piteå och hon spelade fotboll för PIF damer när laget låg i division ett och i länslaget. Efter gymnasiet blev det juridikprogrammet på Uppsala universitet där hon träffade kärleken. Efter några år i Stockholm och bland annat jobb som föredragande jurist gick flyttlasset uppåt igen. Efter ytterligare några år kändes tidpunkten rätt för att starta eget.

– Jag kände att jag ville bidra till ett samhälle som jag själv vill leva i, att verkligen få jobba med något meningsfullt. Som föredragande jurist i en domstol är det oerhört viktigt att vara opartisk hela tiden, men nu kände jag att jag verkligen ville ta ställning och enbart stå på offrets sida, säger Jenny Sarfati.

undefined
Jenny Sarfati spelade fotboll för PIF under gymnasietiden i Piteå och fortsatte ytterligare några år. "Har jag tagit med mig något från fotbollen så är det en kämparglöd, att man aldrig ska ge sig utan det är bara att kämpa på".

Hon åtar sig i dag uppdrag inom brottsmål som målsägandebiträde och som särskild företrädare för barn. Kvinnor som utsatts för våld i nära relationer står för en "förkrossande del", men hon bistår även offer för hedersrelaterat våld samt inom HBTQI. Brottsoffer har ofta har rätt till ett kostnadsfritt målsägandebiträde, man kan önska att en viss person utses.

– Jag trodde att jag skulle få en lugn start, men det har varit ett väldigt stort intresse, vilket överraskade mig. Behovet är stort.

Byrån har officiella samarbeten med Brottsofferjouren Norrbotten, Tjejjouren Luleå samt RFSL Luleå och norra Norrbotten. 

– Jag håller även utbildningar och informerar, bland annat för kvinnor på skyddade boenden, om hur en brottsutredning går till, vikten av att polisanmäla och om stödbevisning.

undefined
"Det är viktigt att kvinnan känner sig trygg och vågar och orkar berätta", säger Jenny Sarfati som själv skulle velat ha haft ett målsägandebiträde vid sin sida som brottsoffer.

En stor förebild för Jenny Sarfati är hennes mormor som blev 100 år gammal.

– Hon hade ett enormt rättspatos och var inte rädd för att uttrycka sig och stå upp för orättvisor. Där någonstans tror jag att det såddes ett frö hos mig. Min grundläggande drivkraft är att skydda de utsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!