Riksförbundet Attention är en nationell intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd och autism. Sara Lindgren vid organisationens filial i Luleå träffar många med diagnoser i sitt arbete.
– Det är flera pusselbitar som läggs ihop när man får en diagnos. Man får svar på livsfrågor som man kanske vuxit upp med, där man misslyckats i skolan eller liknande. Att få en diagnos i vuxen ålder kan ge svar på varför livet ter sig som det gör.
– Vet man inte om att det finns en underliggande svårighet riskerar man att känna sig misslyckad. Många tappar självkänslan.
Hon berättar att en utredning är en förutsättning för att få medicin för adhd, men att övrigt stöd till personer med adhd är svagt.
– Rent konkret innebär en diagnos att man få tillgång till medicin. I övrigt finns det tyvärr inte så mycket stöd för personer med adhd. Mycket måste man ta reda på själv. Det är min erfarenhet.
Sara Lindgren är medveten om de långa köerna för utredningar, och säger att bristande resurser inom den psykiatriska vården medför lidande för de som mår dåligt i sin vardag.
– Om man känner att man behöver få veta vad man har för diagnos så tror jag att det är negativt om man tvingas vänta länge. Överlag är det väldigt underbemannat inom psykiatrin i dag. Man måste mer eller mindre vara suicidal för att ens få hjälp i dag. Vad ska man säga om det? Det är ju katastrof.