Intresse för rullstol som hjälper blinda se

I går körde den seende rullstolen sin första testrunda inför publik. Det har länge varit en utopi för den synskadade och funktionshindrade att själv kunna förflytta sig och manövrera en rullstol i olika miljöer. Det är det inte längre.

Daniel Innala Ahlmark är synskadad och provkör rullstolen som med hjälp av en laserscanner och en haptisk robot gör att han kan känna av hinder i omgivningen med handen.

Daniel Innala Ahlmark är synskadad och provkör rullstolen som med hjälp av en laserscanner och en haptisk robot gör att han kan känna av hinder i omgivningen med handen.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2011-05-11 06:00

Intresset var stort i går när den seende rullstolen skulle visas upp inför publik för första gången.

- Än fungerar den bara på plan yta, men nu ska vi gå vidare till nästa steg så att den kan fungera i olika miljöer, säger professor Kalevi Hyyppä vid Luleå Tekniska universitet som har utvecklat rullstolen i 20 år.

Betyder mycket
Daniel Innala Ahlmark är synskadad och har varit till stor hjälp i utvecklingen av rullstolen. Det är han som har äran att testköra den och publikens fascination märks tydligt när Daniel Innala Ahlmark kontrollerat rullar iväg genom korridoren utan att se vart han kör. Det syns att han litar på tekniken.

- Det här kommer hjälpa funktionshindrade som är synskadade att vara oberoende och självständiga, och jag tror det kommer att betyda mycket, säger Daniel Innala Ahlmark.

Daniel Innala Ahlmark ska precis avsluta sin utbildning som civilingenjör vid LTU och är sedan januari anställd i Kalevi Hyyppäs projekt.

- Det har varit häftigt att få jobba med Daniel, det var bara tillfälligheter som gjorde att vi träffades, säger Kalevi Hyyppä.

Läser av omvärlden
Rullstolen är konstruerad på så sätt att det i fronten är fastmonterat en laserscanner. I den sitter en roterande spegel som reflekterar laserstrålarna så att en dator kan läsa in avståndet till möbler och människor i omgivningen.

- Det unika är att jag har kommit på ett sätt att få laserscannern att samverka med en haptisk robot, säger Kalevi Hyyppä.

En haptisk robot gör det möjligt för den synskadade att med handen känna formen av olika figurer, eller som i det här fallet känna var hinder eller väggar finns i förhållande till rullstolen.

- Just nu kan laserstrålen bara mäta avståndet i scannerns höjd vilket gör att den till exempel skulle missa en trottoarkant. Nästa steg är en 3D-kamera som kommer att kunna läsa av hela omgivningen, säger Kalevi Hyyppä.

Daniel Innala Ahlmark som själv är synskadad tycker att lösningen med en haptisk robot känns relativt naturlig.

- En blindkäpp är också virtuell, även då känner du omgivningen genom något annat, säger Daniel Innala Ahlmark.

FAKTA Seende rullstol

Eldriven, inga avgaser.

Laserscanner längst fram, innehåller roterande spegel där laserstrålarna reflekteras och mäter avstånd till hinder.

Laserscanner samverkar med haptisk robot som visar geometrisk form för den synskadade att känna med handen.

Minns var den varit, ritar upp karta.

Laserstråle mäter än så länge enbart horisontellt i höjd med scanner.

Kan köra på egen hand på grund av censorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om