Fynden kan förändra Luleås historia

17 tidigare okända fornlämningar hittades under den arkeologiska undersökningen av Norrbotniabanan. "Det kan bli ännu fler. Vi har ytterligare 29 fynd som behöver utredas för att avgöra om det handlar om fornlämningar", säger arkeologen Frida Palmbo.

Arbetet kring Norrbotniabanan fortskrider framåt. Nu är den arkeologiska inventeringen snart avslutad. Nästa steg blir att kalla berörda parter till samråd.

Arbetet kring Norrbotniabanan fortskrider framåt. Nu är den arkeologiska inventeringen snart avslutad. Nästa steg blir att kalla berörda parter till samråd.

Foto: Patrick Degerman

Luleå2023-10-27 19:30

Vi har tidigare berättat om inventeringen av Norrbotniabanans sträckning från skogarna utanför Rosvik in till Luleå. Totalt påträffades 154 historiska lämningar under den långa fotvandringen.

De två mest intressanta fynden gjordes i Norrbotniabanans östliga korridor som sträcker sig förbi flygplatsen och Hamnholmen. I Gäddvik hittades två boplatser från förhistorisk tid.

Den ena boplatsen är skadad av skogsbrukets markberedning. Här fann man skörbrända stenar som använts vid matlagning. 

Med tanke på landhöjningen kan platsen ha utgjort en ö i den forntida skärgården.

– Vi bedömer att den äldsta möjliga dateringen är 1 100 år före Kristus födelse, menar Frida Palmbo.

Vid den andra boplatsen hittades spår av en smideshärd, vilket kan tillhöra ett av de äldsta fynden av järnbearbetning i Norrbotten. Arkeologerna har hittat spår av tre-fyra smidessessioner.

– Vi har inte hittat så mycket material för att det handlar om en begränsad yta, men det kan finnas mer. Jag gissar att man har smidit olika föremål. Vi vet att jägare och samlare bedrev järnframställning tidigt i Norrbotten. Fynden kan ge värdefull information som kan förtydliga bilden, resonerar Frida Palmbo.

Går det att tidsbestämma fynden?

– Det har vi inte hunnit göra, men om man tar hänsyn till landhöjningen kan den äldsta tänkbara datering vara 500 år före Kristus födelse. På boplatsen har det hittats brända ben från matrester som kan hjälpa till att datera fynden.

14 arkeologer från Sveriges fyra nordligaste museum deltog i inventeringen. I januari 2024 ska slutrapporten vara klar, men i veckan fick Länsstyrelsen i Norrbotten ta del av en preliminär rapport. 

På torsdagen informerades Trafikverkets Norrbotniabanegrupp om de arkeologiska fynden. 

Exakt hur den kustnära järnvägen ska ansluta till Luleå är inte beslutad ännu. I dag finns två alternativ som omfattar korridorer förbi Ersnäs respektive Antnäs. Järnvägen förutsätter en ny bro i antingen Gäddvik eller över Svartösundet.

Det är för närvarande för tidigt att sia om de funna fornlämningarna kommer att beröras av Norrbotniabanans framtida sträckning.

– Vår rekommendation är att alla fornlämningar som hittats bör undersökas mer – om de kommer att påverkas av den framtida järnvägen, säger Frida Palmbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!