"Inte fler ormar i år men de har vaknat senare"

"Jag vill inte påstå att det är fler ormar i år än tidigare, men de har vaknat betydligt senare i år", säger Danne Andersson, ordförande i Norrlands herpetologiska förening.

"Jag vill inte påstå att det är fler ormar i år än tidigare år, men de har vaknat senare i år", säger Danne Andersson.

"Jag vill inte påstå att det är fler ormar i år än tidigare år, men de har vaknat senare i år", säger Danne Andersson.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-05-23 15:30

När Danne Andersson som tidigare år gick ut för att spana efter ormar så låg snön djup. En ovanligt sen vår enligt honom.

– Tidigare har de brukat kliva upp i slutet av mars eller i början av april, men i år är det betydligt senare. Nu har de börjat krypa fram i maj. Jag var ut för en vecka sedan och hittade ormar på övervintringsställen och det hör inte till vanligheterna, säger han.

Att ormarna vaknat senare i år tror Danne Andersson är en anledning till att flera hundar och katter blivit bitna i år.

– Att hundar och katter blir bitna är ganska förståeligt då de är och rotar överallt. Folk har inte uppsikt över dem trots att det är förbjudet att ha dem lösa. Jag tvivlar på att någon av de här hundarna blivit bitna när ägarna haft dem i koppel. Jag är själv hundägare så jag vet att man måste ha koll på jyckarna den här tiden, säger han.

Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Undantaget är om man hittar en huggorm på sin tomt. Då får man fånga in och flytta den.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste hundar hållas under extra stor uppsikt ute i naturen för att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. 

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. 

– Det är när snön tinar bort och ormarna lämnar övervintringsställena på väg till sina jaktmarker som olyckorna händer, säger Danne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!