Polisens situation i länet låg högt på agendan för Mikael Damberg. Efter en träff med poliser och åklagare på rättscentrum förklarade inrikesministern har hur han såg på situationen.
Platsen var Storgatan i Luleå, vid Socialdemokraternas valstuga.
– För att polisen ska kunna göra ett bra jobb, då måste de bli fler. Men vi gör nu den största utbyggnaden någonsin av polisen och i modern tid. Vi ska gå från 30 000 anställda till 40 000 anställda – på fem år, säger Mikael Damberg.
En stund senare får Norrbottens Media en pratstund med inrikesministern. Och frågan är given:
Kan du lova fler poliser i Norrbotten?
– Det är rikspolischefen som ska bestämma var de här poliserna ska jobba. Det ska inte jag göra. Men min förväntan är att det ska märkas i hela Sverige.
Damberg lovade däremot krafttag i arbetet mot de utländska inbrottsligorna.
– Det första är att vi stärker gränssamarbetet och informationsutbytet inom Europol. Vi gör satsningar på Europol så att det blir en starkare organisation så att svensk polis lättare kan få information och för att sätta dit ligorna.
Ligorna står i dag för att nästan 50 procent av alla villainbrott i landet, uppgav inrikesministern. Och nästan samtliga båtmotorer som stjäls är ett verk av dem.
– Gränsfrågorna är väldig centrala i Norrbotten. Vi vill därför utöka samarbetet inom Europol och använda våra gränser så att det blir en större möjlighet för polisen att göra ett bra jobb. Det pågår en stor budgetdebatt nu, om hur EU:s långtidsbudget ska se ut de kommande åren. Från det perspektivet vill Sverige göra satsningar på Europol.
Ska tullen få större befogenheter. Som det ser ut i dag åker stöldligorna bara igenom.
– Vi har gett ett uppdrag till tullen, till kustbevakningen och polisen att samarbeta för att komma åt stöldligorna. Så de jobbar mycket närmare till sammans. Då tror jag tullen har en väldigt viktig roll att lyckas med detta.
Som Norrbottens Media har rapporterat är det personalkris på åklagarkammaren i Luleå när tre åklagare, alla verksamma i Gällivare, inom kort flyttar.
– Åklagarmyndigheten har haft en besvärlig situation. Men på den senaste tiden har de fått en 25-procentig ökning av anslagen ungefär. Så vi har fortsatt att bygga ut åklagarmyndigheten. De har en plan att de ska växa, men man måste också lyckas rekrytera och behålla personal. Det där är utmaningar, säger Mikael Damberg som den här dagen var noggrann med att framhålla att är 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Sverige.
– För mig blir det lite av en hedersdag därför att nu har vi val exakt den här tiden. Så de som förut inte tyckte det var så viktig att gå och rösta, de måste fundera en gång till. För det finns människor som tidigare har slagits för vår rätt att få gå och rösta. Nu är det vår tur att använda den, säger Mikael Damberg och fortsätter:
– Och i min mening ska vi slå tillbaka den här högerextrema vågen som blåser över Europa. Men också garantera att vanligt folk får bra rättigheter, inte minst på den svenska arbetsmarknaden. Två skäl för att faktiskt masa sig i väg till vallokalerna. Socialdemokratin är den starkaste kraften mot de här politiska vindarna i Europa. Och det är ett viktigt skäl till att man ska gå och rösta på söndag.