Ingen pÄs k utan must

PÅSKDRYCK. PĂ„skhelgen nĂ€rmar sig och med den en massa pĂ„skmat och pĂ„skdryck. Nyckelbryggerier i LuleĂ„ tillverkar hundratusentals liter pĂ„skmust enligt ett gammalt recept som följt familjebryggeriet i generationer.

LuleÄ2007-04-05 00:00
Det Ă€r fjĂ€rde generationen Burström som i dag driver det gamla bryggeriet, en bryggerirörelse som i Ă„r firar att det Ă€r 100 Ă„r sedan den första ölen lĂ€mnade bryggeriet som dĂ„ lĂ„g intill BergnĂ€sbron i LuleĂ„. SlĂ€kten Burström drev Ă€ven PiteĂ„ Bryggeri som lades ner 1963. Den svĂ„ra konkurrenssituationen för de smĂ„ lokala bryggerierna gjorde att Nyckelbryggerier tvingades lĂ€gga ner Ă€ven i LuleĂ„ 1990 men 2001 uppstod bryggeriet igen. I dag Ă€gs det av Per Önneryd, systerson till tidigare Ă€garen.

- Vi driver det som ett familjeföretag dĂ€r mĂ„nga i slĂ€kten Ă€r engagerade och hjĂ€lper till sĂ„ fort de har tid och möjlighet, sĂ€ger Per Önneryd som har brĂ„da dagar med att fĂ„ ut all pĂ„skmust till butikerna i lĂ€net.

Kort tid

PÄsken Àr en kort men intensiv högtid jÀmfört med julen som pÄgÄr drygt en mÄnad, i alla fall sett till julmustförsÀljningen.

- PĂ„skmustförsĂ€ljningen Ă€r bara ungefĂ€r en tredjedel av julmustförsĂ€ljningen men det blir Ă€ndĂ„ hundratusentals flaskor, berĂ€ttar Per.

Liksom andra pĂ„skmusttillverkare i landet köper Nyckelbryggerier mustessensen frĂ„n familjeföretaget AB Roberts i Örebro. Dagens jul/pĂ„skmust uppfanns i början av 1900-talet av Harry Roberts och hans far Robert, 1910 startade tillverkningen av den första musten som dĂ„ lanserades som "alkoholfri öl för ungdom".

Stor receptsamling

I dag tillverkar Roberts endast essensen som bestÄr av malt, humle och hemliga kryddor och smaktillsatser och sÀljs till bryggerier i koncentrerad form.

- Sedan gör varje enskilt bryggeri sin egen must efter eget recept, det Ă€r dĂ€rför musten smakar sĂ„ olika fast det Ă€r samma grundessens, berĂ€ttar Per.

Nyckelbryggeriers mustrecept finns i företagets receptsamling som omfattar 4-5 olika böcker med allsköns hemliga recept bÄde för öl, lÀskedrycker och must.

SjÀlva tillverkningen sker i ett bryggeri som Nyckelbryggerier delar med andra mindre bryggerier i norra Sverige.

- En anlĂ€ggning kostar cirka 50 miljoner kronor och dĂ€rför Ă€r det naturligt att gĂ„ samman med andra smĂ„ bryggerier och dela pĂ„ kostnaderna, sĂ€ger Per.

Nya lokaler

Alla Nyckelbryggeriers etiketter trycks dock i LuleÄ och dÀr finns ocksÄ lager och kontor. I oktober förra Äret flyttade man in i nya lokaler intill KF-lagret pÄ Porsön.

Förra sommaren fick bryggeriet förfrÄgan om tillverkning av gammeldags lÀskedrycker. I dag tillverkas sju olika lÀsksorter plus jul/pÄskmust och smaksatt kÀllvatten som gÄr under namnet FjÀllmarkens. LÀskrecepten Àr gamla originalrecept sedan första generationen i början av 1900-talet.

- Den riktigt billiga lĂ€sken innehĂ„ller mycket sötningsmedel, kemiska smakĂ€mnen och vĂ€ldigt mycket kolsyra. Vi anvĂ€nder bara naturliga rĂ„varor och sockerlag och behöver dĂ€rför inte tillsĂ€tta sĂ„ mycket kolsyra för att fĂ„ fram smaken. Visst Ă€r vĂ„r lĂ€sk lite dyrare, men det ska ocksĂ„ kĂ€nnas pĂ„ smaken, menar Per.

Ny PiteÄ Lager

Kusinen Anders Burström konstaterar att om man ligger lite dyrare Àr det viktigt att erbjuda kvalite och Nyckelbryggeriers ambition Àr inte att konkurrera med de stora bryggerierna utan att erbjuda, i första hand norrbottningarna, egna, lokalproducerade och lite mer speciella sorter, bÄde vad gÀller lÀskedrycker och öl.

- Om nĂ„gon vecka slĂ€pper vi vĂ„r nya PiteĂ„ Lager med etiketter som berĂ€ttar olika skrönor och fakta om PiteĂ„ och Piteborna, det ska bli riktigt roligt, sĂ€ger Per.

Men just nu Àr det pÄskmusten som gÀller och de sista pallarna ska precis lÀmna lagret för att nÄ ut till mustsugna pÄskfirare i Norrbotten.







SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om