- Vi driver det som ett familjeföretag dĂ€r mĂ„nga i slĂ€kten Ă€r engagerade och hjĂ€lper till sĂ„ fort de har tid och möjlighet, sĂ€ger Per Ănneryd som har brĂ„da dagar med att fĂ„ ut all pĂ„skmust till butikerna i lĂ€net.
Kort tid
PÄsken Àr en kort men intensiv högtid jÀmfört med julen som pÄgÄr drygt en mÄnad, i alla fall sett till julmustförsÀljningen.- PÄskmustförsÀljningen Àr bara ungefÀr en tredjedel av julmustförsÀljningen men det blir ÀndÄ hundratusentals flaskor, berÀttar Per.
Liksom andra pĂ„skmusttillverkare i landet köper Nyckelbryggerier mustessensen frĂ„n familjeföretaget AB Roberts i Ărebro. Dagens jul/pĂ„skmust uppfanns i början av 1900-talet av Harry Roberts och hans far Robert, 1910 startade tillverkningen av den första musten som dĂ„ lanserades som "alkoholfri öl för ungdom".
Stor receptsamling
I dag tillverkar Roberts endast essensen som bestÄr av malt, humle och hemliga kryddor och smaktillsatser och sÀljs till bryggerier i koncentrerad form.- Sedan gör varje enskilt bryggeri sin egen must efter eget recept, det Àr dÀrför musten smakar sÄ olika fast det Àr samma grundessens, berÀttar Per.
Nyckelbryggeriers mustrecept finns i företagets receptsamling som omfattar 4-5 olika böcker med allsköns hemliga recept bÄde för öl, lÀskedrycker och must.
SjÀlva tillverkningen sker i ett bryggeri som Nyckelbryggerier delar med andra mindre bryggerier i norra Sverige.
- En anlÀggning kostar cirka 50 miljoner kronor och dÀrför Àr det naturligt att gÄ samman med andra smÄ bryggerier och dela pÄ kostnaderna, sÀger Per.
Nya lokaler
Alla Nyckelbryggeriers etiketter trycks dock i LuleÄ och dÀr finns ocksÄ lager och kontor. I oktober förra Äret flyttade man in i nya lokaler intill KF-lagret pÄ Porsön.Förra sommaren fick bryggeriet förfrÄgan om tillverkning av gammeldags lÀskedrycker. I dag tillverkas sju olika lÀsksorter plus jul/pÄskmust och smaksatt kÀllvatten som gÄr under namnet FjÀllmarkens. LÀskrecepten Àr gamla originalrecept sedan första generationen i början av 1900-talet.
- Den riktigt billiga lÀsken innehÄller mycket sötningsmedel, kemiska smakÀmnen och vÀldigt mycket kolsyra. Vi anvÀnder bara naturliga rÄvaror och sockerlag och behöver dÀrför inte tillsÀtta sÄ mycket kolsyra för att fÄ fram smaken. Visst Àr vÄr lÀsk lite dyrare, men det ska ocksÄ kÀnnas pÄ smaken, menar Per.
Ny PiteÄ Lager
Kusinen Anders Burström konstaterar att om man ligger lite dyrare Àr det viktigt att erbjuda kvalite och Nyckelbryggeriers ambition Àr inte att konkurrera med de stora bryggerierna utan att erbjuda, i första hand norrbottningarna, egna, lokalproducerade och lite mer speciella sorter, bÄde vad gÀller lÀskedrycker och öl.- Om nÄgon vecka slÀpper vi vÄr nya PiteÄ Lager med etiketter som berÀttar olika skrönor och fakta om PiteÄ och Piteborna, det ska bli riktigt roligt, sÀger Per.
Men just nu Àr det pÄskmusten som gÀller och de sista pallarna ska precis lÀmna lagret för att nÄ ut till mustsugna pÄskfirare i Norrbotten.