Inga löften från Östros

Valturne. Näringsminister Thomas Östros är positiv till att starta ett centrum för energiforskning vid universitetet i Luleå. Men han kunde inte ge något konkret löfte när det gäller Vattenfalls deltagande i finansieringen.- Det är en fråga för Vattenfalls styrelse, säger han.

Luleå2006-09-15 00:00
Näringsminister Thomas Östros, s, befinner sig i Luleå på ett två dagar långt besök där han förutom att valtala också besöker universitetet och en byggarbetsplats i kvarteret Vesslan i centrala Luleå.

Näringsministern möttes av ett krav från partibrodern och landstingsrådet Kent Ögren. Ögren driver frågan om en storsatsning på energiforskning vid Luleå tekniska universitet. Projekteringen har redan inletts under professor Staffan Lundströms ledning. Kostnaden för satsningen beräknas till cirka 150 miljoner kronor och Kent Ögren kräver besked av Östros om statliga Vattenfalls medverkan i finansieringen.

"Självklart val"

- Det här är mycket intressant och Norrbotten är självklart ett bra val för placering av ett sådant här forskningscentrum. Det finns en stor kompetens på det här området i Norrbotten. Här finns ju också tillgång till vattenkraft, solenergi, vindkraft och bioenergi, säger Thomas Östros.

Några konkreta löften om pengar från Vattenfall ger han dock inte.

- Det är en fråga för Vattenfalls styrelse. Men jag kommer att prata med Vattenfall. Det här är helt i linje med vårt uppdrag till statliga företag att satsa på forskning och utveckling. Jag är mycket positiv till iden, säger Östros.

Satsning på framtiden

Kent Ögren menar att ett offensivt energicentrum vid universitetet i Luleå inte bara skulle vara en tillgång för regionen utan också kunna få en avgörande betydelse för den framtida energiförsörjningen.

- Energifrågorna är på många sätt i fokus nu. Det handlar dels om den pågående internationella debatten om oljepriserna men också om framtiden och miljön och vad som ska hända efter Kyotoöverenskommelsen. Nu handlar det helt enkelt inte bara om att stärka tillväxtmöjligheterna i Sverige. Den stora utmaningen är att stabilisera förutsättningarna och säkra energiförsörjning, omställning och hållbar utveckling i Sverige, Europa och världen, säger Kent Ögren och hänvisar till arbetet i den europeiska arbetsgrupp kring energi och energiforskning, Pegasus, som nu bildats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om