Tung bevisning i målet efter dödsolyckan i april 2016, då Rolf Blomkvist avled, är protokoll av besiktningar som utförts av ett företag, oberoende av SSAB. Sedan 2003 har det vid nio tillfällen i dessa protokoll funnits anmärkningar om klämrisken vid serviceplattformen, en omständighet som förlängningen blev Blomkvists död.
I ett av protokollen konstateras det under punkten 6: ”Klämningsrisk vid serviceplattform för taktelfer.”
Under rubriken Resultat för anmärkningar, skriver företaget somtfört besiktningarna: ”Ger betryggande säkerhet som nedanstående brister åtgärdas. Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade.”
Nu visar det sig att IF Metall aldrig har fått ta del av anmärkningarna.
– Vi visste inte om klämrisken, säger Thomas Barsk som på onsdagen hördes under rättegången där kammaråklagare Stig Andersson kräver att stålkoncernen döms att betala en företagsbot på tre miljoner kronor.
– Har det varit sprickor i balkarna, så har man ju tagit dit svetsare som har åtgärdat problemet. Det är inte mer än rätt att SSAB får betala. De är ju ansvariga och det är en miss som dom har gjort. Hade de riskbedömt jobbet ordentligt, då hade de ju sett det.
Barsk förklarar att han inte vill peka ut någon som personligt ansvarig. Men han tror att besiktningsprotokollen har blivit kvar hos de olika cheferna som har ansvarat för Svalhallen där olyckan inträffade.
Skyddsombuden har själva inte haft någon möjlighet att upptäcka riskerna vid serviceplattformen, hävdar Thomas Barsk.
– Det var ju ingenting vi kunde se då när vi gick skyddsronder. Vi gick ju inte dit upp. Jag hade aldrig sett den där bryggan.
Anders Lorentzon, advokat som försvarar SSAB, har en annan syn på protokollen som Stig Andersson för fram som bevisning i målet.
– Vi har ju redan fått veta att det har funnits en rutin hur man ska hantera de här protokollen. Det är ju det som ska pröva här. Borde det här ha hanterats på ett annat sätt? Sedan om det är ett systemfel, eller om det är något vi får leva med. Det återstår att se vad tingsrätten tycker, säger Lorentzon.
Att Thomas Barsk och hans kollegor inte har fått ta del av besiktningsprotokollen tycker han inte är märkligt.
– Det är mängder med sådana här protokoll som figurerar i den här verksamheten, det är hundratals. Ska alla delges alla dessa, då tror jag var och en skulle drunkna i dem.