Hybrit ska leverera fossilfritt stål redan i år

Hybrit kommer att leverera fossilfritt stål till kund för att kunna ta fram prototyper redan i år. Det bedömer Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB.

Hybrit kommer att leverera fossilfritt stål till utvalda kunder i år, det beskedet ger Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

Hybrit kommer att leverera fossilfritt stål till utvalda kunder i år, det beskedet ger Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-03-05 08:39

I augusti förra året invigdes Hybrits pilotanläggning på Svartön i Luleå av statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och vd:arna för SSAB, LKAB och Vattenfall. De tre bolagen står bakom Hybrit. 

Pilotanläggningen producerar nu järnsvamp med hjälp av naturgas och senare i vår ska man byta till fossilfri vätgas. Elektrolysörerna som ska tillverka vätgasen håller på att installeras i anläggningen. 

Syftet med pilotanläggningen är att testa att processen med att använda vätgas för direktreduktion av järnmalmspellets fungerar. 

– Det har gått bättre än vi hade trott, säger Martin Pei, teknisk direktör vid SSAB. 

Vid LKAB i Malmberget pågår försök där bioolja används för att producera järnmalmspellets till Hybrit. Järnsvampen som produceras i Hybrits pilotanläggning kommer att transporteras till Swerims anläggning i Luleå, där det finns en ljusbågsugn i pilotformat som ska användas för att smälta järnsvampen till stål. Ljusbågsugnen drivs med el.

– Redan i år kommer vi få fram fossilfritt stål som vi kommer att förse utvald kund med, säger Martin Pei.

Det kommer att vara mängder som räcker till för att en eller ett fåtal kunder ska kunna tillverka prototyper av sina produkter med Hybrits fossilfria stål.

Martin Pei svarar undvikande på frågor om lokaliseringen av Hybrits demonstrationsanläggning, som antingen kan placeras på Svartön i Luleå eller i Vitåfors utanför Malmberget. Byggstart av demo-anläggningen planeras till 2023.

– Det viktiga för oss är att vi gör ordentliga analyser så att vi inte tar ett förhastat beslut, säger Martin Pei. 

Många faktorer påverkar lokaliseringen, byggnadens höjd, möjligheten att få fram tillräckligt mycket elkraft och finansieringen. 

Hybrit har ansökt om ett par miljarder kronor i stöd från EU:s innovationsfond. Innan sommaren ska en första gallring ske bland ansökningarna. 

– Då får vi veta om vi kommer med till nästa fas. Det är en av faktorerna som påverkar, säger Martin Pei.

Hybrit har fått konkurrens på hemmaplan, i förra veckan presenterade H2 Green Steel sina planer på att tillverka fossilfritt stål i Norra Svartbyn utanför Boden med start redan 2024 och fullt utbyggd produktion 2030.

– Stålindustrin i sig är väldigt konkurrensutsatt, det är inte så ofta man ser en start-up i så stor skala. Det är storslagna planer de har, kommenterar Martin Pei. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!