Hövdingen ser ljust på framtiden

BOKSLUT. Sträck på er norrbottningar. Landshövding Per-Ola Erikssons nyårsbudskap till länsborna är tydligt.- Det finns all anledning att vara stolt, men inte bara för att vi bor i landets mest expansiva region, säger han.

Luleå2007-12-31 00:00
PITEÅ (PT)Det är dags för bokslut.

Landshövding P-O Eriksson blickar tillbaka på 2007 och fram mot 2008 med ett leende på läpparna.

- Det har hänt så otroligt mycket positivt i länet det här året, säger han.

Smittar av sig

Han tycker också det märks.

- Jag känner en positiv stämning nästan oavsett var i Norrbotten jag befinner mig.

Den känslan vill han gärna ska smitta av sig på länsborna också. Inte så att han uppfattar norrbottningarna försiktiga och återhållsamma, men landshövdingen ser gärna att den positiva stämningen ska komma till uttryck i alla sammanhang.

- Norrbotten toppar listan över mest expansiva regioner i landet. Vi har all anledning att vara stolta över både detta faktum och över länet.

När Per-Ola Eriksson gör sin tillbakablick pekar han också på de miljoninvesteringar som länsstyrelsen medverkat till inom näringslivets olika branscher.

Glödhet

Det handlar då om allt från Plusshus AB i Arvidsjaur inom träbranschen till biltestföretagen runt om i länet samt besöksnäringen.

- Plusshus investerar sex miljoner kronor i maskinutrustning. Under året har biltestföretagen investerat 93 miljoner kronor, Polarfönster i Pajala investerar nästan sju miljoner kronor i en hyvellinje och måleri, säger Eriksson som hävdar att listan kan göras lång.

- Det här är bara ett axplock.

Men även om regionen är fortsatt expansiv vill han inte likna den vid något europeiskt svar på Silicon Valley i Kalifornien i USA.

- Nja, det är kanske svårt att göra en jämförelse så till vida. Men visst händer det saker i Norrbotten.

En utveckling som han för övrigt tror brer ut sig ytterligare och stärker fler delar av länet under 2008.

- Vi har ju provbrytningstillståndet för järnmalm i Pajala. Peppar, peppar att det slår väl ut, säger Eriksson som anser att det skulle ge ytterligare fart åt östra Norrbotten, den del av länet som kanske haft det tyngst, men som på grund av eller snarare tack vare expansionen i Haparanda ger ringar på vattnet i området.

Piteå stabilt

Det är också i de två kustkommunerna Haparanda och Piteå som enda plussiffrorna i befolkningsstatistiken noteras.

- Dessvärre tappar länet befolkning, men i just de här kommunerna skapas intressanta miljöer, säger landshövdingen.

För Haparandas del avknoppningen inom näringslivet runt Ikea.

I Piteå anser han det dels handlar om tradition, men även av medveten långsiktig satsning.

Han nämner också två institutioner som enligt hans uppfattning är lite av hörnstenar  -  Framnäs folkhögskola och Musikhögskolan.

- Ofta när jag är ute och reser i landet, både under min tid som riksdagsman, men även nu, stöter jag på människor som har eller har haft anknytning till dessa två utbildningsinrättningar, förklarar P-O Eriksson.

Men även om han föredrar att prata om positiva inslag under 2007, noterar landshövdingen även en del smolk i bägaren.

Redan nämnda befolkningssiffrorna är en sak.

Setra Groups beslut för några veckor sedan att lägga ner sågen på Seskarö, en annan.

Uppvaktning

- Tråkigt och en oerhört dålig tajming av företagsledningen att komma med ett sånt besked på luciadagen, säger han.

Eriksson hade fått indikationer någon vecka innan. Han kontaktade också koncernledningen som förnekade.

- Dom ljög mig rätt upp i ansiktet, konstaterar han.

Tillsammans med lokala företrädare planeras en uppvaktning med regeringen i form av näringsdepartementet där gamla partikollegan Maud Olofsson basar.

- Den uppvaktningen sker i början av 2008.

Att det ledar till något ändrat beslut tror han inte.

- Det står med all säkerhet fast. Däremot räknar vi med att företagsledningen ger klartecken för en försäljning av sågen till vidareförädlade produkter, säger P-O Eriksson.

I övrigt ser han fram mot 2008. Ett år där han tror att Plannja basket återigen blir svenska mästare, där Luleå basket går bra, där Luleå hockey tar sig till slutspel och där skidtjejen Charlotte Kalla får sitt stora genombrott.

Lobbyister

Hans förhoppning är också att det finns företrädare inom näringslivet, tunga namn, som går samman och bland annat lobbar hårt för tillkomsten av en Norrbotniabana.

- Gamle Volvochefen Pehr G Gyllenhammar var för många år sedan en stark lobbyist när det gällde E4-sträckningen genom västra Götaland ner mot Helsingborg.

Det finns tunga namn inom norrbottniskt näringsliv som skulle kunna ta liknande initiativ. Utan att peka ut någon särskild nämner han som exempel Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd vid Företagarna i Sverige, Donald Johansson, vd vid Älvsbyhus och Hilding Holmqvist, hotellkung i länet.

Gott nytt år!

Den här trion har ett nätverk. Rätt nyttjat kan det skapa ytterligare förutsättningar.

- För Norrbottniabanan kommer, frågan är bara när, säger Landshövding Per-Ola Eriksson och önskar länsborna ett Gott nytt år!



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!