– I Norrbotten har vi alltid haft magisk teknologi. Men vi är alldeles för dåliga på att sälja den till resten av världen, säger Bengt Grahn på Compodium.
I dag har Luleåföretaget nått allra längst ut på världsmarknaden. Här hemma i Sverige har Compodium International AB 400 digitala vårdrum igång med mer än 1 200 timmar videomöten varje dag. Där kan bland annat läkare konsultera varandra över långa distanser. Bild och ljud är av högsta kvalitet och företagets videokonferenser används också för operationer i realtid och hjälper till att rädda liv.
– Operationer med medicinsk expertisstöd på distans kommer att växa stort i framtiden, säger Göran Lundegårdh.
Han är erfaren entreprenör inom sjukvården och kirurg som kommit in som delägare i Compodium. Totalt har bolaget tagit in 15 miljoner kronor i riskkapital från nätverket Centrecourt och Norrlandsfonden. Bengt Lundgren, vd på systemintegratören Conscia Netsafe, är en annan välkänd investerare i Compodium. Han pratar just med Bengt Grahn över skype, när Norrbottens Affärer kommer på besök.
Bengt står högst uppe i Teliahuset med utsikt över Södra hamn. Då företaget flyttar in på våning sju längre fram i vår, är huset fullt.
– Det känns rätt att vara här, vi vill ju upp på alla sätt, säger han och berättar att inredningen inte ska få bli helt klar.
Bengt tycker att det försämrar kreativiteten att komma in i ett rum som är alldeles färdigt.
– Vi kanske gör det lite som en replokal, det skulle inspirera.
Han glädjer sig över att Compodium nyligen har fått ramavtal med alla Sveriges landsting och driftsansvaret för videoinfrastrukturen på Sjunet – ett kommunikationsnät där tillgängligheten måste kunna garanteras. Det är framtaget och anpassat för vården.
Företagets kryptering har utvecklats i samarbete med amerikanska försvaret och är i dag omöjligt att avlyssna. När Compodiums personal lyckades lösa sista pusselbiten, att få till ett tillförlitligt Bank-ID, kan nu även patientbesök utföras med juridisk säkerhet över nätet. Det är en milstolpe, förklarar Bengt Grahn.
I det digitala vårdrummet kan i dag patienten möta vårdpersonalen via datorn, mobilen eller surfplattan. Inloggning gör patienten med sitt BankID till en app eller hemsidan. Det finns också flerpartstjänsten, så att vårdpersonalen kan få en ”second opinion” om det behövs.
En annan milstolpe för företaget är samarbetet med Olympus, som står för kamerateknik. Tillsammans med dem kan operationer var som helst i världen direktsändas i video via en molntjänst från Compodium och Olympus kamerateknik. Compodium har alltid gjort skräddarsydda lösningar till kunderna, men nu kan företaget ta även den affärmodellen vidare med draghjälpen från Olympus.
– Nu kommer vi att anställa fler säljare och ett tiotal it- och supporttekniker. Säljarna har goda kontaker i Europa och vi vänder oss ut mot världsmarknaden, säger Bengt Grahn.
Det han tycker är roligast i dag är att företaget, som ju är ett rent teknikföretag, kan hjälpa människor även i fattiga länder, över hela världen.
– Då kommer tekniken till nytta på bästa sätt. Det har hänt något de senaste åren med digitaliseringen. Marknaden har blivit mogen. Numera behöver vi inte förklara vad vi gör, däremot vill alla veta hur vi gör det, säger han.