1991 startade surströmmingstraditionen i Kallax där byborna själva tar fram sin egen variant. Traditionen är nu över 30 år gammal och då börjar det bli dags att släppa fram nya talanger om traditionen ska leva vidare. Från och med årets upplaga av Grand Kallax kommer Kallaxbon Rebecca Lindgren Ahlkvist slussas fram till att bli ny salterimästare efter rutinerade Anders Landelius.
– Jag får kalla mig för lärling ett tag till. Anders Landelius är salterimästare fortfarande och jag är under upplärning, säger Rebecca Lindgren Ahlkvist.
Även om rollen som salterimästare blir ny för henne är hon på intet sätt en nykomling i processen att ta fram den lokala läckerheten. Hon har sedan barnsben varit med och arbetat med de olika stegen i tillverkningen.
– Jag har alltid varit med på surströmmingen, ända sedan jag var barn och föräldrarna var med och startade upp det med de andra Kallaxborna.
Man kan säga att du gått den hårda vägen till toppen?
– (Skratt) Ja, så kan man kanske kalla det.
Hon tvekade inte när hon fick frågan.
– Jag tycker att den här traditionen är så himla viktig och jag vill att den ska leva vidare. Då krävs det att man engagerar sig. För mig är det ett naturligt steg, jag tycker det är superkul att vara en del av den här processen. Det föll sig naturligt när Anders frågade vid förra premiären om jag ville lära mig att bli salterimästare, säger Rebecca Lindgren Ahlkvist som sannolikt blir en av få kvinnor, kanske den enda, som har titeln när hon väl är redo.
Det gick snabbt och smidigt att få tag på råvaran i år och när fermenteringsprocessen startades fanns hon med för att notera läromästare Landelius hemligheter och knep.
– Det är fler moment än vad jag visste om från början. Det är inte till någon nackdel, det är jättespännande och det är ju ett hantverk, säger Rebecca Lindgren Ahlkvist.
På torsdag är det dags för premiär och i Kallax följer premiären ett visst mönster med provsmakning klockan 18 innan frossandet tar fart ordentligt vid 19. Inte sällan med celebriteter på plats. Genom åren har det passerat ministrar och mängder av kändisar som fått smaka på vad Bottenviken och kunskapen i Kallax kan leverera.
Säg Kallax och de allra flesta tänker på surströmming. Det går utan överdrift att säga att surströmmingen numera ensam sätter Kallax på kartan när flygplatsen vek ner sig och bytte namn.
– Den har blivit jättestor och känd. Det är ett enormt ansvar att axla så det är klart att det är lite nervöst men jag är inte själv och än så länge följer jag Anders och han är en bra läromästare, säger Rebecca Lindgren Ahlkvist och fortsätter.
– Det är väldigt mycket att lära sig, det lär man sig inte en snabb sväng över en sommar. Jag är väldigt ödmjuk inför den här uppgiften.
Den gångna helgen var det burkning och som vanligt blev det cirka tusen burkar, burkar som byborna får köpa.
Själv gillar hon att äta sin surströmming på traditionellt sätt med potatis, strömming, gräddfil, och lök på ett hårt tunnbröd. Och så lite gräslök på det. Om sedan strömmingen är av toppklass blir det optimalt och den blivande salterimästaren vågar utlova just detta.
– Det är det bästa året. Den är riktigt, riktigt god. Jag har tjuvsmakat, säger hon.