Höga prestationskrav ger psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa uppges vara en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Enligt en undersökning mår allt fler dåligt på grund av höga prestationskrav på arbetet. Hälsoutvecklaren Pia Johansson arbetar med just detta och hjälper företag att ta fram en strategi för hur de kan arbeta på ett hälsofrämjande sätt.

Pia Johansson tycker om sin arbetsuppgift som innebär att motivera hälsofrämjande tänk på arbetsplatser. "Jag känner mig som en glädjespridare, och det är jag ju också", säger hon.

Pia Johansson tycker om sin arbetsuppgift som innebär att motivera hälsofrämjande tänk på arbetsplatser. "Jag känner mig som en glädjespridare, och det är jag ju också", säger hon.

Foto: Sofia Wellborg

LULEÅ2013-01-19 06:00

Det hälsofrämjande arbetet bör starta på organisationsnivå, anser Pia Johansson, hälsoutvecklare på Health solutions i Luleå.

- Cheferna går i bräschen för att medarbetarna ska göra sitt jobb. Ledarskap är otroligt viktigt och att ha kunskapen om hur människor fungerar, säger Pia Johansson.

Av 1 000 tillfrågade tjänstemän i en Sifo-undersökning från kampanjen Hjärnkoll uppger 32 procent att de mår dåligt av höga prestationskrav i arbetet. Om resultaten från opinionsundersökningen är representativ för Norrbotten innebär det att 38 000 av 119 000 yrkesverksamma tjänstemän mår psykiskt dåligt av prestationskraven på jobbet. Det handlar bland annat om att personalen inte känner sig delaktiga i beslut som fattas på arbetsplatsen och om hur arbetsklimatet ser ut.

Bromsa tidigt
Pia Johansson tycker att det är en för hög siffra och hon anser att man bör tänka hälsofrämjande innan något inträffar.

- Det är viktigt att man bromsar tidigt, att man börjar jobba med det som är hälsosamt och bra, säger hon.

Ett hälsofrämjande arbete på en arbetsplats är en process som ständigt behöver utvecklas, förklarar Pia Johansson. Arbetsplatsen behöver förtydliga sin värdegrund och genom utbildning och föreläsning ger hon ett ramverk som sedan anpassas efter företagets behov. Hon tycker att det är viktigt att man på en arbetsplats pratar i gruppen och att alla får synas. Personliga utvecklingsprogram tycker hon är ett bra sätt att visa att personalen är betydelsefull.

- Vi tillbringar ju största delen av tiden på arbetet och vi ska alla må bra psykiskt.

Vanligt förekommande
- Det ska kännas kul att gå till arbetet. På söndagen ska man känna att vad kul i morgon får jag gå till jobbet och träffa mina härliga kollegor, säger hon.

Hon anser att stress kan vara en bidragande faktor till psykisk ohälsa på arbetsplatsen och hon upplever att det är vanligt förekommande.

- Det är oerhört viktigt att man tar tag i de här frågorna. Vi gör inte de bästa jobben om vi inte mår bra och alla företag måste ta hand om sina anställda, säger Pia Johansson.

Stress kan vara bra till viss del, förklarar hon, men när personen inte får nog med återhämtning upplevs stressen som negativ och det kan leda till en psykisk ohälsa. Vad det är som orsakar stress eller psykisk ohälsa är individuellt och därför ser också strategierna gentemot arbetsplatserna olika ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!