Historiskt maktskifte i regionfullmäktige

Efter succévalet för Sjukvårdspartiet med nästan 35 procent talar allt för ett historiskt maktskifte i regionfullmäktige. "Vi har hållit samma linje hela tiden" säger Kenneth Backgård.

"Det har inte varit avgörande, men heller inte positivt för Socialdemokraterna" säger Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet  om "kuppen" mot Maria Stenberg.  (Arkivbild)

"Det har inte varit avgörande, men heller inte positivt för Socialdemokraterna" säger Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet om "kuppen" mot Maria Stenberg. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

LULEÅ2018-09-10 15:10

Under måndagsförmiddagen var 161 av 163 valdistrikt räknade i regionvalet i Norrbotten. Då hade Sjukvårdspartiet gjort ett riktigt toppenval och fått hela 34,9 procent. Därmed kan partiet, som leds av Kenneth Backgård, ta över makten tillsammans med Centerpartiet och Moderaterna efter 84 års S-styre.

– Det är en bra känsla! Det gick så pass bra i valet att vi inte ens behöver fundera på något problem med hoppande majoritet, på Sverigedemokrater eller något annat. Det ser ut som att det blir en majoritet med Alliansen, även trots att Liberalerna kanske åker ut säger Kenneth Backgård.

Han konstaterar att det är "synd".

– Vi skulle ha fått en starkare majoritet och rösterna på dem hade inte varit bortkastade.

Med Sjukvårdspartiet på 34,9 procent, Moderaterna på 8,2 och Centern på 5,1 procent får de ändå totalt 37 av 71 mandat i regionfullmäktige. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans 29 mandat. Miljöpartiet åker ut och Sverigedemokraterna får 5 mandat.

Varför tror du ni fått så många röster?

– För att vi tror på en decentraliserad sjukvård även i orter som Arvidsjaur, Pajala och Gällivare. Att även de ska ha tillgång till en nära hälso- och sjukvård och inte bedriva vård efter vägarna. Vi har varit motståndare till nedläggningar av distriktssköterskemottagningar, att allmänkirurgin försvann i Kalix och BB i Kiruna. Det som blivit kvar är hälsocentraler och det har människor reagerat väldigt mycket på, säger Kenneth Backgård som kallar partiets enorma framgång i regionvalet i Kiruna som "sanslös".

– Där fick vi 70 procent. Jag undrar om det finns någon motsvarighet i hela landet? Men vi har hållit samma linje hela tiden.

Kan "kuppen" som Maria Stenberg utsattes för av sina partikamrater i S ha påverkat?

– Jag vet förstås inte riktigt hur det hela gick till, men media har beskrivit det som en kupp och det är ett förhållningssätt som jag tror skadar vilket parti som helst – att man går bakom ryggen på varandra. I vilken utsträckning det har påverkat vet jag inte. Det har inte varit avgörande, men inte heller positivt för S.

Redan under måndagseftermiddagen skulle han sätta sig ner och diskutera vidare med Centern och Moderaterna.

– Men vi kommer inte med något konkret förslag i dag, utan måste först invänta det färdiga resultatet. Marginalen till S är 4–5 procent, men jag vill gärna ha saker och ting svart på vitt innan jag säger något säkert.

Det här händer efter regionvalet

Under söndagen valde norrbottningarna vilka som ska ta de politiska besluten inom Region Norrbotten under de närmsta fyra åren. Men först i november samlas nya regionfullmäktige för första gången.

3 oktober – Styrelsesammanträde med nuvarande regionstyrelse

9 oktober – Sista regionfullmäktige med nuvarande ledamöter

15 oktober – Nuvarande regionfullmäktige upplöses

31 oktober – Sammanträde med nuvarande regionstyrelse

7-8 oktober – Utbildningstillfälle för nya ledamöter i regionfullmäktige

21 november – Första tillfället där nya regionfullmäktige samlas. Här kommer den nya regionstyrelsen att väljas, som i sin tur träder i kraft den 1 januari 2019.

5 december – Sista styrelsemötet med den nuvarande regionstyrelsen

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!