Hemsjukvården blir en utmaning för kommunerna

Det blir en utmaning för de mindre kommunerna i länet att ta över hemsjukvården från landstinget. Några besparingar aviseras dock inte, istället hoppas man på en effektivare organisation som ska gynna patienterna.

"Jag har inte hört att någon kommun ska göra besparingar, men däremot kan man göra effektiviseringar" säger Henry Lundgren, Kommunförbundet i Norrbotten.

"Jag har inte hört att någon kommun ska göra besparingar, men däremot kan man göra effektiviseringar" säger Henry Lundgren, Kommunförbundet i Norrbotten.

Foto: Sanna Eriksson

LULEÅ2013-01-12 03:45

Det blir olika lösningar när kommunerna i Norrbotten tar över hemsjukvården - detta av naturliga skäl eftersom exempelvis Luleå kommun har 75 000 invånare - Arjeplog bara 3 000.

För de mindre kommunerna, med en större del äldre befolkning och långa avstånd blir övertagandet en större utmaning rent ekonomiskt. Detta eftersom pengarna från skatteväxlingen inte riktigt räcker till (se faktarutan).

- Men jag har inte hört att någon kommun tänker spara, säger Henry Lundgren, projektledare för Hemsjukvårdsutredning på Kommunförbundet i Norrbotten.

Han menar dock att det finns effektivisteringar att göra eftersom kommunerna kan samordna sina kompetenser när både hemsjukvården och hemtjänsten blir i deras regi.

Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun (med drygt
8 000 invånare) ser positivt på att kommunen får hela ansvaret och menar att risken att medborgare "hamnar mellan stolarna" då minskar.

I Älvsbyn skapas en enhet med hemtjänstpersonal, distriktssköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast som kommer att serva både dem som bor på särskilda boenden och kvar i hemmet.

- Det blir säkrare för patienterna med hemtjänsten och hemsjukvården i samma organisation, säger Helena Öhlund och menar att några neddragningar blir det inte frågan om - tvärtom.

Effektivare organisation
Exempelvis fördes 0,17 procent sjukgymnast över från landstinget till Älvsbyns kommun - nu har man valt att utöka med ytterligare en tjänst.

Kent Ögren, landstingsråd, menar att kommunerna sinsemellan och även kommunerna och lanstinget kommer att behöva samarbeta om vissa tjänster, exempelvis när det gäller sjukgymnasterna där bara fyra går över från landstinget till kommunerna.

- Men jag är övertygad om att det här ska ge en effektivare organisation, säger han och menar att erfarenheterna från de län som tidigare genomfört förändringen är positiva.

FAKTA Hemsjukvården

Den första februari i år tar kommunerna i Norrbotten över hemsjukvården från landstinget.

Alla beslut är fattade och en skatteväxling är genomförd (landstingsskatten har sänkts med 22 öre - kommunalskatten höjts lika mycket).

Kommunerna får nu allt ansvar för hälso- och sjukvården i hemmet som utförs av sjuksköterska, distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast (samt sedan tidigare hemtjänsten).

När man inte på egen hand kan ta sig till vårdcentralen som man kan få hjälp i hemmet. Hemsjukvården ska fungera dygnet runt för alla personer, 18 år och äldre.

Totalt kostar hemsjukvården i länet cirka 123 miljoner/år.

Det handlar om 116 årsarbetare som byter arbetsgivare vid övertagandet. 87 sjuksköterskor/distriktssköterskor 84 arbetsterapeuter och fyra sjukgymnaster.

I länet finns cirka 2 600 "hemsjukvårdspatienter", cirka 12 000 personer berörs när det gäller hjälpmedel som prövas ut i hemmet.

Källa: Norrbottens läns lansting, Kommunförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om