Harpest skakar grannlänet - varnar för myggstick

I Västerbotten varnas det för harpest. I Norrbotten är tonläget ett annat. "Det finns ändå all anledning att vara vaksam speciellt under älgjakten", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Harpest sprids vanligtvis från harar till människor via stickande myggor.

Harpest sprids vanligtvis från harar till människor via stickande myggor.

Foto: Bertil Sundqvist

Luleå2022-09-07 10:30

35 fall har rapporterats in i Västerbotten, varav ett 20-tal har kommit in under augusti. Det onormalt höga talen av harpest fick smittskyddsläkare Stephan Stenmark att gå ut med en varning till allmänheten.

I Norrbotten rapporterar sjukvården om totalt åtta fall sedan den första juli. Statistiken får dock inte Anders Nystedt att negligera riskerna. Under höstmånaderna rör sig ovanligt många norrbottningar i skogen i jakt på lingon, svamp eller älgar.

Sjukdomen smittar via en bakterie som sprids till människan bland annat via myggor. Norrbottens smittskyddsläkare rekommenderar alla som är ute i skog och mark att vara aktsamma med sin klädsel för att om möjligt undvika onödiga risker.

– Att undvika myggbett utgör det viktigaste skyddet. Sedan bör man tänka sig för innan man ska hantera döda gnagare för att undvika att antas in bakterier eller få bakterier på sina fingrar, påpekar Anders Nystedt.

En vanlig symptom för sjukdomen är långvarig feber och ett torrt sår där harpesten kom in i kroppen. Det är en besvärlig sjukdom som kan ta lång tid att läka. Som regel botas den med antibiotikabehandling. Dödlig utgång är mycket sällsynt, men det förekommer. 

I Norrbotten har statistiken för sorkfeber varit än mer oroande. Under våren 2022 registrerades sammanlagt 59 fall i länet. Sedan den första juli har det förekommit ytterligare åtta fall.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!