Den styrande majoriteten SJVP, M och C – i synnerhet regionråd Kenneth Backgård – har tidigare ifrågasatts för att de reducerar framtiden för vårdnära service och de cirka 40 anställda som hotas av varsel till en ”verksamhetsfråga”.
Vid onsdagens regionfullmäktige tog debatten ytterligare fart, efter interpellationer från S och V.
– En anställd inom VNS går 20 000 steg varje skift. Vem ska göra det nu? Ni rycker undan fötterna för vårdpersonalen, sa Johannes Sundelin (S), ledamot från Gällivare.
Han hänvisade till larmen från Kommunal och Vårdförbundet, om dålig samverkan med arbetsgivarna och brister i lyhördhet gentemot personalen.
– Ni sa att man skulle lyssna mer på folk på golvet, inför de förändringar som ska genomföras, men nu är det tidningsrubriker om ”total panik” och vakanshållningar som riskerar vårdkvalitet och arbetsmiljö. Jag får samma bild när det gäller vårdnära service. Skrämmande.
Frågan blir än mer allvarlig apropå regionens rekryteringsproblem, menar Sundelin.
– Vi ska rekrytera 2 300 personer de närmaste åren. Om vi inte behåller nya arbetsformer som VNS, där vi kan stötta upp med personal utan formell utbildning, hur ska vi då klara det? Varför sparka bort verksamheter som löser långsiktiga problem?
Men Kenneth Backgård vidhöll att frågan om VNS inte är politisk.
– Vi har gått igenom alla dokument. Det finns inga styrelse- eller fullmäktigebeslut om att införa VNS. Därför måste divisionerna själva få ta ställning till vilken personal de behöver.
Regionrådet manade oppositionen till besinning, i väntan på att det står klart hur VNS-tjänsterna ska ersättas.
– Konsekvensanalyser pågår och läggs till grund för hur arbetsuppgifterna blir lösta i framtiden.
Johannes Sundelin nöjde sig inte med svaren.
– Du som högste politiske ledare har ansvaret för vad som sker. Det är ditt jobb, vad du har betalt för. Därför kan du inte bara säga att det är en ”verksamhetsfråga”. Var finns viljan, Backgård?
Även Glenn Berggård, gruppledare för V, pressade regionrådet på svar om varför VNS-frågan inte har lyfts till beslut på politisk nivå.
Nästa vecka tar han ärendet till förvaltningsrätten.
– Jag kommer anhålla om inhibition, att man inte får verkställa beslutet om att avveckla VNS, innan det är prövat om ärendet ska beslutas på politisk nivå.