Hård kritik efter rymningsförsök

Häktet i Luleå får hård intern kritik efter Slagnäsrånarens rymningsförsök. Kriminalvårdens säkerhetsavdelning anser att både ledning och personal på häktet inte har prioriterat säkerhetsfrågorna.

Kritik. Häktet i Luleå får hård intern kritik efter Slagnäsrånarens rymningsförsök.

Kritik. Häktet i Luleå får hård intern kritik efter Slagnäsrånarens rymningsförsök.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2017-02-24 12:58

PT har tidigare berättat om händelserna på häktet i december.

LÄS OCKSÅ: "Slagnäsrånaren försökte rymma"

Förloppet har länge varit lite oklart, men nu har kriminalvårdens säkerhetsavdelning utrett händelsen och riktar allvarlig kritik mot häktesledningen.

"Den aktuella våldshändelsen och samtal med personalen vidimerar att såväl ledning som personal inte i tillräcklig utsträckning har prioriterat säkerhetsfrågorna. Efter händelsen har dock alla förstått vikten av personlig säkerhet och från ledningens sida har åtgärder redan vidtagits, genom reviderade instruktioner och rutiner samt en översyn av verksamheten på avdelningen", skriver utredaren i sin rapport.

Det var strax efter klockan 13, dagen före julafton i fjol, som rymningsförsöket inträffade. En häktesvakt hämtade fyra intagna från den aktuella avdelningen och följde med dem till träningslokalerna.

En av männen i gruppen var 27-åringen som Hovrätten för övre Norrland dömt till fem års fängelse för det grova rånet och överfallet på Lars-Gunnar Söderlund, 78 år, i Slagnäs. Eftersom mannen har avböjt nöjdförklaring är han alltjämt häktad.

Vid ett obevakat ögonblick överföll Slagnäsrånaren och någon annan av de andra intagna kriminalvårdaren och sprutade rengöringsvätska i hans ögon. Vakten trycktes upp mot väggen och fick ta emot flera slag i ansiktet. Misshandeln åsamkade honom också en fraktur i benet.

Han lyckades trycka på signalanläggningen på väggen, men den visade sig senare vara kopplad till ungdomsanstalten. Häktesvakten bar både telefon och kommunikationsradion Rakel, men lyckades inte komma åt någon av dessa. Han föll ihop av slagen och blev liggande på golvet. Kriminalvårdaren avtvingades sina nycklar och minns att han sa "ni kommer ingenstans med dem".

De intagna lyckades dock få upp flera dörrar med nycklarna och stoppades av larmstyrkan först vid dörren som vetter in mot centralvakten och vakthavande befäls rum. Den misshandlade vakten förs med ambulans till sjukhuset.

Vid de utredande samtalen medger personalen att man har varit naiv och har släppt på säkerhetsfrågoma, men att man har lärt sig av det inträffade.

Utredaren anser att händelsen är mycket allvarlig och innebar stora konsekvenser för den misshandlade kriminalvårdaren.

"Att våldshandlingen kan genomföras beror på en rad faktorer, men framförallt på grund av att kriminalvårdaren ifråga ensam beledsagar flera intagna till motionslokalerna", skriver utredaren.

I utredningsdokumentet framgår vidare att häktesledningen rekommenderas att genomföra en riskanalys för att skapa en säkrare miljö för både intagna och personal. Säkerhetsavdelningen anser att man ska se över möjligheterna till att utöka kameraövervakningen på häktet så att obevakade utrymmen som omklädningsrum och duschar förses med kameror.

Sedan en tid är brottsundersökningen om händelsen i häktet klar. Åklagaren Mikael Lundkvist har tidigare sagt att han räknar med att väcka åtal inom någon vecka.

Häktet Luleå

Häktet ligger tillsammans med ungdomsanstalten strax utanför centrala Luleå.

Häktes- och anstaltsplatserna inryms i hus B och centralvakt och administration i hus A. Husen är förbundna med varandra med dörrar. Separat finns ett verksamhetshus, hus C, för anstaltens intagna.

I hus A inryms bland annat centralvakt, VB-kontor och administration. 1 byggnadens andra del finns kök och en bollhall med gym, omklädningsrum, duschar och bastu. Dessa utrymmen används av såväl häktets som anstaltens intagna. När intagna ska använda träningsutrymmena och bastun beledsagas de av personal från aktuell avdelning.

Häktet har 30 platser fördelade på fem avdelningat och två våningar. Översta våningen inrymmer anstalten med sina platser.

Avdelningarna 1 och 2 är för intagna med restriktioner och 3, 4 och 5 är gemensamhetsavdelningar.

Avdelning 3 är för intagna med särskilt gott uppförande, vilket innebär större frihet och mindre personalnärvaro. Urvalet av intagna till avdelningen diskuteras på morgonmöte och kollegium.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om