Här ska solpaneler ladda elbilar i Svartöstaden

Bostadsrättsföreningen Malmkajen i Svartöstaden har satsat på solpaneler för miljön och föreningens ekonomi. Solens strålar generar el till både fastigheten – och elbilar. "Vi vill värna om att inte avgiften ska skena iväg", säger ordförande Staffan Hellman.

"Vi är stolta", säger föreningens ordförande Staffan Hellman om att de valt att ligga i framkant med solel. Här på bild med styrelseledamoten Thomas Olofsson.

"Vi är stolta", säger föreningens ordförande Staffan Hellman om att de valt att ligga i framkant med solel. Här på bild med styrelseledamoten Thomas Olofsson.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2022-09-05 12:00

Solpaneler är ett sätt att ta tillvara den energi som solen avger och har blivit alltmer populärt att installera.

Bostadsrättsföreningen Malmkajen är en av de som valt att satsa på solpaneler. Ena sidan på fastighetens tak är sedan i vintras täckt med paneler för att fånga upp solens strålar.

– De genererar el till fastigheten, naturligtvis inte till lägenheterna utan fastighetens elförbrukning. De allmänna utrymmena, motorvärmare, hiss och ytterbelysning, säger styrelseordförande Staffan Hellman.

Förutom att producera egen el till fastigheten har de även uppdaterat 27 parkeringsplatser. Alla boende har därmed möjlighet att ladda en elbil med solel.

– Vi har gjort det för att det ligger i tiden. Men vi låser inte för vanlig laddning, utan du kan fortfarande sticka in din motorvärmare om du har en vanlig bil och ta ström där, säger Staffan Hellman.

Men trots upprustningen är det dock inte många av de boende som har en elbil.

– Det bor många äldre här, inklusive jag, och man kanske inte vill byta bil. Men sedan kommer det nya generationer och då är det fint att ha ett system till alltihop, säger Staffan Hellman.

Det är en stor satsning ni gjort, vad innebär den för de som bor här?

– Vi har en god ekonomi. Vi har en rejäl kassa och har absolut inte tagit några extra lån. Det är ingen som har märkt någonting, vi har inte höjt avgiften på våra lägenheter på nio år.

Den nya energideklarationen visar även att föreningen har fått en bättre klassificering efter den nya installationen. De har gått från F till C.

– Ett nytt hus i dag är 75 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vi har nu 66 kilowattimmar och på den förra hade vi 122, säger Staffan Hellman.

Föreningen producerar dock mer ström än de förbrukar och säljer därför överskottet till Luleå Energi.

– Det innebär att vi minskar kostnaderna för bostadsrättsföreningen. Och när det är en kort payoff-tid behöver vi inte gå in och öka avgifterna för medlemmarna, säger styrelsens sekreterare Ove Åsberg.

– Vi vill värna om att inte avgiften ska skena iväg, säger Staffan Hellman och han hoppas nu på att fler bostadsrättsföreningar ska följa deras exempel.

– Vi är stolta. Vi tycker det är skojigt och vill gärna visa vad vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!