Här försvann drömmen om bärklippet

Chartchai Khunus dröm om att tjäna stora pengar på bärplockning sprack. Den slutade i en gymnastiksal i Kronan- området i Luleå.- Jag blev lovad minst 45 000 i inkomst. Nu får jag betala varje dag jag går här, säger Chartchai Khunu.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2009-08-25 06:00
Efter en kort uträkning kommer han fram till att han kommer att få betala minst 17 000 kronor för den tid han försökt plocka bär i skogarna runt Åsele och Fredrika i Västerbotten.
Nu vill han bara hem till jobbet vid en konstruktionsfirma i Bangkok.
- Alla vi som är här vid Kronan har fått låna för att ta sig hit. Nu kräver vi hjälp från thailändska ambassaden för att vi ska ta oss hem, säger Chartchai Khunu, som dock inte kan räkna någon hjälp från thailändska staten.
Ingen hjälp
När dess arbetsmarknadsminister besökte Luleå under helgen för att syna demonstrationen i Luleås stadspark, gav han besked om att de hemlängtande bärplockarna inte kan räkna med någon hjälp från Thailand.
Bakgrunden till de demonstrationer som kulminerade under helgen är att cirka 400 thailändare känner sig lurade på bärvistelsen i Sverige. Det fanns inte så mycket "guld" i Norrlandsskogarna som det thailändska bemanningsföretaget målade upp och därmed sjönk förtjänsten drastiskt och det har påverkat de bärplockare som befinner sig i Sverige just nu.
I stadsparken i går reagerade Göran Sandström på att de demonsterande bärplockarna var rädda för att ge sig tillbaka till förläggningarna, vilket gjorde att de inte hade någonstans att sova natten emot måndag.
Posom och kyrkan
Luleå kommun ryckte in och ställde Pontushallen till förfogande och i går fick thailändarna flytta till en gammal gymnastiksal inom tidigare försvarsområdet Kronan.
Där pågick en febril aktivitet i går där Luleå kommuns Posom- grupp (psykologiskt och socialt omhändertagande), såg till att bärplockarna kom under tak och bland andra Gretha Hedblad från Nederluleå församling hjälpte till med förnödenheter.
- Vi får inte glömma vad thailändarna gjorde för oss under tsunamin. Nu är det vår tur att ge tillbaka, sade Gretha Hedblad till PT innan hon bar in kassar med hygienartiklar.
Thailändska föreningen i Luleå har engagerats i hjälparbetet för de strandsatta människorna.
Locka tillbaka
- Det bärplockarna önskar mest är att få åka hem men det är problem eftersom bäruppköparna tagit passen, en slags pant för deras rostiga bilar, säger Chitrawan Sandberg, ordförande för Thailändska föreningen.
Hon säger att bärplockarna inte vill ge sig ut i skogen igen.
Ändå försökte ett bäruppköparföretag från Boden i går att locka tillbaka thailändarna.
- Några maffialiknande typer kom med rissäckar och försökte muta dem tillbaka till bärplockningen, men ingen ville följa med, säger Göran Sandström.
Under torsdagen blev frågan om de thailändska bärplockarna en regeringsfråga där arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sade att det är det thailändska bemanningsföretagets ansvar att flyga hem bärplockarna, men att han också ska dryfta frågan med sin thailändske kollega. Luleås kommunalråd Karl Petersen gick också på måndagen ut i Sveriges Radios Ekot där han påtalade att det är bemanningsföretagets ansvar att ta hand om sina anställda, men han kräver också ny lagstiftning kring utländska bärplockares vistelse i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om