Chefsbyte på F21 efter två år – Edström behövs för Nato

F21 och Luleå garnison har en ny chef – Peter Greberg tar över efter Carl-Fredrik Edström, som går vidare till nya Nato-uppgifter under flygvapenchefen.

Flottiljchefen Peter Greberg manade F21:s personal att vara förberedd på förändringar till det sämre. "Läget kan eskalera" sade han i sitt första tal.

Flottiljchefen Peter Greberg manade F21:s personal att vara förberedd på förändringar till det sämre. "Läget kan eskalera" sade han i sitt första tal.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2023-09-01 09:36

Den högtidliga chefsbytesceremonin förrättades av flygvapenchefen Jonas Wikman i en stor hangar på F21 på torsdagen. Efter två år som chef för flygflottiljen F21, Luleå garnison och krigsförbandet lämnar överste Carl-Fredrik Edström över till överste Peter Greberg.

Peter Greberg är väl bekant med F21, där han blev placerad som underpilot på 211:e stridsflygsdivisionen 1998. Han blev kvar i Luleå.

– En anledning är den goda stämningen på F21, jag har trivts här från min första dag. Förbandet och hela Norrbotten har en välkomnande och glad attityd som gör att man känner sig välkommen. Sedan hade jag turen att träffa min fru ganska tidigt och vi blev kvar här, säger Peter Greberg.

Peter Greberg kommer närmast från flygstaben i Uppsala där han jobbat i tre olika befattningar under de senaste fyra åren, senast som produktions- och operationschef för flygvapnet. 

– Jag har lett verksamheten för vår övningsverksamhet och vår utbildning men också lett våra operationer under två års tid, intensivt arbete med tanke på hur omvärldsläget ser ut, säger Peter Greberg. 

Du talade om att personalen måste vara beredd att ställa om mentalt, att läget kan eskalera?

– Den situation vi har nu brukar vi säga är det nya normala. Vi tror inte att den säkerhetspolitiska situationen kommer att lägga sig efter att Ukraina är över utan att spänningarna kommer att fortsätta. Därför tycker jag det är viktigt att vi är mentalt förberedda på olika händelseutvecklingar i framtiden.

Planer måste hela tiden revideras och ett svenskt Nato-medlemskap innebär förändrade roller poängterar Greberg.

– Intresset utifrån för den här delen av Europa är väldigt stort just nu. Ryssland har en stor förmåga i Murmansk och Murmanskområdet. Vi har större delen utav våra förband fokuserad mot syd. Jag tror att en intresseförflyttning mot norr kommer att ske. Där får vi se hur vi kan bidra, säger Peter Greberg.

Konkret kan det innebära fler utländska förband på F21. Att Finland redan är medlem av Nato är inget hinder för det svensk-finska samarbetet. 

– Vi kommer att dra nytta av Finlands lärdomar, vad vi behöver göra för att förbereda oss för att ingå i Natos gemensamma luftförsvar. Vi har mycket att lära av dem, säger Peter Greberg.

Hans företrädare Carl-Fredrik Edström kommer att jobba direkt underställd flygvapenchefen med den fortsatta Nato-anpassningen av flygvapnet och luftförsvaret. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!