Rovfåglar hittar ett tryggt hem i Norrbotten

Norrbotten fortsätter att vara en trygg hemvist för Sveriges rovfåglar. Årets inventering är inne i sitt slutskede och resultatet pekar mot ett mellanår.

Pilgrimsfalken är en bra värdemätarae på miljön . På 1970-talet när användandet av DDT var som störst var rovfågeln utrotningshotad. I dag har populationentryggats och var tredje pilgrimsfalk häckar i Norrbotten. Den här har placerats sitt bo på en myr.

Pilgrimsfalken är en bra värdemätarae på miljön . På 1970-talet när användandet av DDT var som störst var rovfågeln utrotningshotad. I dag har populationentryggats och var tredje pilgrimsfalk häckar i Norrbotten. Den här har placerats sitt bo på en myr.

Foto: Berth-Ove Lindström

Luleå2020-08-12 09:30

1982 startade Projekt Pilgrimsfalk i Norrbotten. På den tiden fanns det bara kännedom om tre par av den utrotningshotade rovfågeln i Sverige. DDT pekades ut som orsaken till den utsatta populationen.

Bodensaren och ornitologen Berth-Ove Lindström har sammanlagt 38 års erfarenhet av inventering av pilgrimsfalkar som gärna häckar i bergsväggar eller i myrlandskap.

Inventeringen sker i ett område som omfattar Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk, Gällivare och Överkalix kommuner. Totalt inspekteras ett 60-tal lokaler och dessutom ringmärks alla fågelungar.

– I dag uppskattar vi att det finns 400-450 pilgrimspar i Sverige. Tillväxten har rätt stabil på cirka fem procent om året. Numera finns pilgrimsfalken i alla län med undantag av Uppland. Här i Norrbotten finns en population på 130 kända häckningslokaler. Enligt våra beräkningar häckar var tredje pilgrimsfalk någonstans i länet, förklarar Berth-Ove Lindström.

Inventeringen startade redan i maj och befinner sig i sitt slutskede. Hittills har 18 lyckade häckningar hittats i Norrbotten. Totalt handlar det om 50 ungar.   

– Tyvärr har väderleksförhållandena under sommaren orsakat en sämre reproduktion. Vi har noterat ett antal par som misslyckats med häckningen på grund av regnandet, men 50 ungar är ändå ett rätt bra resultat. Det indikerar att falken har en bra tillgång på byte och att populationen mår relativt bra, betonar Berth-Ove Lindström.

Alexander Winiger är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten, som är huvudman för inventeringen av kungsörn.

Förra året hittades 70 häckningar i länet. Av dem misslyckades två med sin reproduktion.

– Årets inventering pågår fortfarande. Vi har inte hela bilden klar för oss, men det ser ut att bli ett mellanår. Förra året hittade vi flera dubbelkullar, men i år verkar det bara finnas en unge per bo. Det kan indikera att det kan vara svårt för kungsörnen att hitta föda, förklarar Alexander Winiger. 

Kungsörnen jagar också helst sitt villebråd. Födan består av däggdjur som lämmel eller hare och fåglar som ripa, tjäder, orre eller sjöfågel.

Alexander Winiger uppskattar att var tredje kungsörn häckar i Norrbotten. Totalt finns kännedom om 260 revir i länet, men ett flertal av dem står tomma under häckningsperioden. Kungsörnen föredrar att kunna alternera mellan olika bon inför varje häckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!