Det är norrbottningar som i år fyller 30, 40, 50 och 60 år som landstinget ska kalla. Totalt ungefär 12 000 personer i länet. De erbjuds ett hälsosamtal på sin vårdcentral där de får diskutera levnadsvanor och sina egna funderingar om sin hälsa.
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland män i länet och den näst vanligaste bland kvinnor. De sjukdomar som orsakas av livsstil är stora utmaningar för landstinget därför satsar man på att jobba proaktivt.
– Vi har stora utmaningar, vi har byggt ett samhälle som är bekvämt att leva i, vi kör bil till jobbet och skjutsar våra barn till skolan men våra levnadsvanor har inte kommit i kapp, säger Annika Nordstrand, chef för Folkhälsocentrum.
”Inspirerande”
En liknande satsning har pågått i Västerbotten under ett antal år. 1997 visade statistik att dödligheten i hjärtinfarkt bland västerbottniska män var näst högst i landet. Under perioden 2004 till 2006 var dödligheten näst lägst.
– Det är inspirerande att se att det kan få sådana resultat, säger landstingsdirektör Mats Brännström.
När det gäller dödlighet i hjärtinfarkt ligger Norrbotten över riksgenomsnittet och siffror för 2011 visar att dödligheten har ökat både för män och för kvinnor i länet.
30-åringar har sedan tidigare erbjudits hälsosamtal och landstinget har sett positiva resultat och bjuder därför in fler till samtalen som är kostnadsfria.
– Det ska inte vara så att det är min ekonomi som bestämmer om jag ska gå eller inte, säger Agneta Granström, landstingsråd med ansvar för folkhälsofrågor.
Slussas vidare
Den som går på hälsosamtal får träffa antingen en sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast som specialutbildads för ändamålet. I dagsläget finns 90 sådana personer i länet och fler ska utbildas i år.
Att landstinget ska motivera till bättre levnadsvanor, menar Mats Brännström är en grunduppgift.
– Den fördel vi har är att folk har en stor tilltro till hälso- och sjukvården, de lyssnar.
Hälsosamtalet sker en gång men finns behov slussas personer vidare till andra delar av hälso- och sjukvården.
För någon vecka sedan invigdes en utbyggd hjärtverksamhet vid Sunderby sjukhus som är den fjärde största i landet.
– Det är bra att vi kan behandla sjukdomarna men det är bättre om vi också kan förebygga dem, säger Mats Brännström.
Hälsosamtalen är inte ett projekt utan ska bli en fortlöpande del av landstingets arbete.