Gröna jobb ska hjälpa nyanlända

Hur ska nyanlända länsbor komma ut både i arbetslivet och i naturen och bli en tillgång som landsbygden kan ta vara på? Det diskuterades bland annat av ett 70-tal deltagare på ett seminarium om integration på länsstyrelsen i Luleå i går.

Camilla Häggström, projektledare på Hushållningssällskapet och Torsten Fors, länsstyrelsen i Norrbotten, var två av dem som deltog på dagens konferens om integrationen i länet. "Det fungerar inte dåligt, men det kan bli bättre" menade Fors.

Camilla Häggström, projektledare på Hushållningssällskapet och Torsten Fors, länsstyrelsen i Norrbotten, var två av dem som deltog på dagens konferens om integrationen i länet. "Det fungerar inte dåligt, men det kan bli bättre" menade Fors.

Foto: Sofia Wellborg

LULEÅ2013-02-28 03:44

Integrationen i länet måste bli bättre - det anser både länsstyrelsen i Norrbotten och Hela Sverige ska leva Norrbotten som i går hade bjudit en rad andra representanter till ett seminarium om ämnet.

Bland annat presenterades en rad lyckade exempel på lokalt integrationsarbete och tanken var att aktörerna skulle kunna dela med sig av sina erfarenheter, lära sig av varandra och knyta kontakter. Länsstyrelsens roll är sedan att samordna integrationsarbetet.

- Det fungerar inte dåligt i dag, men vi kan göra det mycket bättre, säger Torsten Fors, integrationshandläggare vid länsstyrelsen som menar att en stor utmaning är att få de nyanlända att vilja stanna kvar, detta som en del i att förhindra utflyttningen från länet.

Hjälp med körkortet
Han menar att en åtgärd som bidrar till detta (och även får folk att bosätta sig ute på landet) är när kommunerna går in och finansierar körkort.

- Men då ska det självklart gälla alla, inte bara invandrare utan även exempelvis ungdomar som behöver körkort, säger Torsten Fors.

Camilla Häggström, projektledare på Hushållningssällskapet Rådgivning Nord hoppas att projekten Grön plattform och Urgent ska kunna skapa jobb för nyanlända ute på landsbygden.

Bedömning
av yrkeskompetens
Det senare projektet riktar sig till ungdomar som vill starta eget företag, men det kan även handla om att driva en förening eller anordna en festival.

När det gäller pilotprojektet Grön plattform menar hon att det varit lyckat, man vill nu gå vidare med en nationell projektansökan där de nyanländas yrkeskompetens ska kunna bedömas med hjälp av arbetsförmedlingen.

Hon menar att om man vet vad en person kan och behöver utveckla, blir det betydligt enklare att kunna erbjuda exempelvis praktikplats hos en lantbrukare.

En annan satsning som är på gång handlar om att erbjuda jägarexamen till nyanlända tillsammans med byaföreningar i länet.

- Vi vill använda naturen som dörröppnare, inte för jakt, men för att få dem att våga ta sig ut i naturen, säger Camilla Häggström som menar att många av de nyanlända kommer från exempelvis krigsområden och kan vara rädda för minor och krypskyttar.

- Det här skulle också kunna vara en viktig del för att ta sig in i mindre samhällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om