"Glöm inte bort landsbygden"

Telia inviger sitt kraftfulla 125 mil långa ryggradsnät för fiber. Tanken är att det ska locka ännu fler stora företag, men landshövdingen belyser att man inte får glömma bort landsbygdens uppkoppling.

Oro. Landshövdingen Sven-Erik Österberg ser positivt på den här satsningen men han höjer ändå ett varningens finger. "Men man får inte glömma bort landsbygden där några procent av befolkningen är utan nätuppkoppling", säger han.

Oro. Landshövdingen Sven-Erik Österberg ser positivt på den här satsningen men han höjer ändå ett varningens finger. "Men man får inte glömma bort landsbygden där några procent av befolkningen är utan nätuppkoppling", säger han.

Foto: Tommy Borg/NSD

Luleå2017-02-23 18:00

Det sträcker sig från Örebro i söder till Luleå och Boden i norr efter att ha slingrat sig genom svenska inlandet. Telias nya stamnät för fiber som kostat 400 miljoner kronor att bygga sedan starten 2014 och nu har det invigts.

Den senaste teknologin gör det möjligt att ha många fler och kraftfullare fibertrådar i kabeln, och det ska enligt Telia och nätbyggaren Skanova resultera i en hastighet cirka en miljon gånger snabbare än en vanlig fibervillakabel.

– För att sätta det i perspektiv så skulle man kunna streama 320 miljoner HD-filmer samtidigt genom det här nätet, säger Henrik Norrbom, vd Skanova.

Men varför behöver det vara så snabbt?

– Jag tycker inte det behöver finnas någon gräns. Det utvecklas hela tiden med nya applikationer och tekniker som kräver ett kraftfullare nät. Det här är ett robust nät som låter oss jobba mot framtiden, säger Telia Sveriges vd, Hélène Barnekow.

– Som jag ser det kommer sjukvården framöver att kräva mycket mer. De jobbar i större grad med att få till digitala lösningar för att klara av vården, och det sker operationer med stöd på videolänk som kräver väldigt bra bild, säger Henrik Norrbom.

Tillsammans med Luleås Näringsliv berättar de att ambitionen med den här förstärkningen av digitala infrastrukturen är att skapa förutsättningar för nya affärer och arbetstillfällen.

Det huvudsakliga målet är att locka fler etableringar av internationella datacenter, så som Facebooks serverhallar på Porsön.

Kommer vanligt folk märka av den nya kabeln?

– Konsumenten kommer inte vakna imorgon och märka någon skillnad på sin hastighet. Men det här är en satsning som tillåter oss att utveckla andra områden, både tekniskt och geografiskt, säger Hélène Barnekow.

Landshövdingen Sven-Erik Österberg ser positivt på den här satsningen men han höjer ändå ett varningens finger.

– Det är klart bra för Norrbotten att det göra satsningar på infrastrukturen som man faktiskt kan kalla det här. Det ger förutsättningar för nya företagsetableringar och nya arbetstillfällen, både i Boden och i Luleå.

– Men man får inte glömma bort landsbygden där några procent av befolkningen är utan nätuppkoppling. Det är såklart för att det är dyrt att koppla upp dem på nätet, men det måste göras och det är oklart vem som ska göra det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!