När han klickar fram bilder för att påvisa exempel fångar hans guldfärgade naglar upp sidoljuset. Nagellack och rosa Converse, det känns som självklara attribut för Tomas Gunnarsson – en fotograf och journalist som bloggar och föreläser om genusmedvetet foto och normkritisk bildanalys.
På sin hemsida analyserar han hur manligt och kvinnligt porträtteras, skapas och återskapas i reklam och media. Något som både väckt rabalder och faktiskt förändrat reklamkampanjer och magasinomslag.
Laseroperarad med genus
Tänket kring och intresset för genusfrågor har Tomas haft hela sitt vuxna liv.
Numera säger han sig ha ögon som är ’genuslaseropererade.’
Vägen dit har bland annat gått via jobb för tidningar där sammanhangen varit grabbiga och till viss del sexistiska.
– När jag tittar tillbaka på vad jag producerade då ser jag att jag visserligen skrev normkritiskt, men fotomässigt är jag besviken på mig själv Jag ger mig själv bakläxa för bilder jag tog då.
Kritiken handlar inte om bildkomposition eller bländarval, utan om genus.
– Jag har gått i de klassiska fällorna om grundläggande stereotypa mönster. Som att förminska kvinnor genom att fotografera dem uppifrån och att porträttera män lite underifrån så att de ser större och mer mäktiga ut.
”Verklighetstrogen bröstfysik”
En insikt fick Tomas efter att ha följt nöjesentreprenören Mikael Bindefeldt under arrangemanget av en filmpremiär.
– Inte på en enda bild tittade han in i kameran och jag bad honom aldrig göra det heller. Det är ett tydligt mönster, män är upptagna och sköter sitt arbete på bild. Kvinnor är det lättare att störa, de får posera och gärna le.
Efter en tid började Tomas jobba på ett spelmagasin och klev in i en än mer polariserad värld.
– Bland annat finns det ett spel där de kvinnliga karaktärerna plockats ut till ett en egen beachvolleyversion av spelet, där den som spelar kan ändra gravitationen så att brösten skumpar olika mycket. Spelföretaget sa sig vara mycket stolta över att ha skapat ’verklighetstrogen bröstfysik’, säger han.
Många erfarenheter och insikter rikare, men med en känsla av att det var omöjligt att jobba kvar sa Tomas upp sig.
Istället läste han genusvetenskap och kom i kontakt med företaget Add gender, ett analys- och rådgivningsföretag där jämställdhet som organisationsförbättrare står i fokus.
– Jag frågade om man inte kunde uppfinna yrket genusfotograf och de tyckte att det var en jättebra idé.
Kvinnliga företagare
Tillsammans skapade de projektet ”Stötta manligt företagande”.
– Titeln kanske låter märklig när statistik visar att största andelen företagare är män, men det finns andra aspekter av det. Företagare som är kvinnor porträtteras ofta otroligt stereotypt. Kvinnorna hoppar och ler medan män korsar armarna och är upptagna. På senare tid har jag dessutom lagt märke till att män som är chefer sitter bakom sina skrivbord medan kvinnor med makt fotograferas som ofarliga, mot blommiga tapeter, vid ett tomt skrivbord – men oftast helt utan skrivbord eller sammanhang.
För att utmana och uppmuntra till nya tankebanor fotograferade Tomas manliga företagare i typiskt kvinnliga poser.
Som positionen han kallar ”ängeln” (den väna blicken, huvudet på sned, kanske kinden som vilar mot handflatan) eller den han kallar ”ont i magen”, där modellen krummar med ryggen.
Utställningen turnerar fortfarande, flera år senare.
Myten om gladporrflickan
Nu för tiden går Tomas sällan förbi en bild utan att reagera och reflektera.
– Genus på bild är viktigt att uppmärksamma eftersom att bilder skapar normer och ideal för vad som är korrekt ”kvinnligt” och ”manligt”. Jag vill att människor ska få upp ögonen för mönster och stereotyper eftersom de kan begränsa vår fantasi om hur vi kan vara som människor.
Några blogginlägg har fått extra mycket uppmärksamhet.
– Jag skrev om ett bildreportage där en mästerkocksvinnare var porträtterad i ett restaurangkök, bildspråket var som hämtat ur myten om den svenska gladporrsflickan. Ordet opassande räcker inte till. Sådana uppslag bidrar till att cementera unkna könsroller.
Fiskporren
Ett flertal andra inlägg har handlat om bilderna på och i Danmarks största sportfisketidning Fisk och fri.
På sin hemsida publicerade tidningen varje vecka under fem år ”Veckans fiskepige” där en naken kvinna poserar med stora, ibland skräckinjagande, fiskar.
För återpubliceringen av de bilderna blev Tomas stämningshotad av tidningen. Och det är inte första gången han krävts på pengar efter att ha publicerat bilder som han ansett varit kvinnoförnedrande.
Spindelmannen med barnvagn
– Men det sker också förändringar. Inom tv-spelsbranschen börjar konsumenterna ställa krav på att även huvudkaraktärer ska vara kvinnliga – och ha kläder på sig. Men det bildas också en motreaktion med ännu mer kvinnoobjektifierade spel. Jag ser det som ett tecken på att det händer saker.
Ett annat område som det börjar hända saker på, enligt Tomas, är i leksakskatalogerna.
Han visar ett exempel där spindelmannen kör barnvagn.
– Men många stora klädföretag visar bilder på aktiva pojkar som busar medan flickorna poserar och ler. Dessutom kan man se att de sexiga poserna kryper ner i åldrarna.
Via bloggen och föreläsningarna får Tomas mängder av tips.
Och på hans hemsida blir den samlade mängden stereotypa bilder uppenbar och stundom nedslående.
– Jag vill hjälpa folk att se mönster. Det är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv.