Framtidsvisionen: "Flera bolag har redan hört av sig"

I dag presenterar arkitekterna Gert Wingårdh och Thomas Sandell sin framtidsvision för Luleå. Planerna innehåller 6.500 bostäder samt åtta nya märkesbyggnader. ”Det ska bli spännande att få höra reaktionerna i Almedalen”, säger en av upphovsmännen.

På onsdagen presenteras arkitekterna Gert Wingårdhs och Thomas Sandell framtidsvision för Luleå. Så här vill arkitekten Gert Wingårdh att Luleås nya resecentrum ska se ut. Intill stationen byggs ett vitt landmärke som kan innehålla ett hotell eller kontor. Tanken är att bygganden ska förses med solceller på taken.

På onsdagen presenteras arkitekterna Gert Wingårdhs och Thomas Sandell framtidsvision för Luleå. Så här vill arkitekten Gert Wingårdh att Luleås nya resecentrum ska se ut. Intill stationen byggs ett vitt landmärke som kan innehålla ett hotell eller kontor. Tanken är att bygganden ska förses med solceller på taken.

Foto: Wingårdhs / Skanska

Luleå2022-07-06 16:00

Vi har tidigare presenterat delar av materialet; ett kallbadhus intill hamnbassängen, en spektakulär byggnad för ett tekniskt museum för barn och ungdom samt en byggnad vikt för LTU:s utbildning i arkitektur och design.

Gert Wingårdh och Thomas Sandell tillhör Sveriges främsta arkitekter. De har tagit fram skisser för ytterligare fem nya märkesbyggnader, bland annat ett nytt resecentrum. Intill stationsbyggnaden har Gert Wingårdh ritat en byggnad som liknar ett vitt segel.

– Den har ett sluttande tak för att optimera förutsättningar för solpaneler. Den är lämplig för ett hotell och kontor. Över stationsområdet har vi ritat ett stort skärmtak i trä där tåg- och busstrafik möts med plats för ytterligare solpaneler. Det kommer att bli mycket instagramvänligt och påminner om ett grekiskt tempel, förklarar Thomas Sandell.

Han står som upphovsman för ytterligare ett hotell. På grässlänten mellan Södra varvsleden och Willys har han visualiserat en 15 våningar hög byggnad med en fasad av röd fjällpanel.

– Hotell ska vara lätta att upptäcka. Jag har tänkt mig ett sjömärke i Luleå hamn. Det är inte min idé att bygga här utan det har pekats ut av Luleå kommun som en plats för en ny byggnad.

Huvudman för projektet Tillsammans Luleå är Skanska, som vill skapa nya byggprojekt med eller utan samarbetspartners. Planerna befinner sig fortfarande på idéstadiet.

– Vårt mål är att få i gång en bra demokratisk process om viktiga framtidsfrågor för Luleå. Flera bolag har redan hört av sig för att diskutera ett samarbete, förklarar affärsutvecklingschef Mats Rönnbo på Skanska.

Om visionerna blir verklighet skulle Luleås befolkning på centrumhalvön kunna fördubblas. Nya bostadsområden har bland annat placerats på Östra strand intill de kommande resecentrumet med bostadshus som går ut i Skurholmsfjärden, men också längs hela kustlinjen ut mot Svartöstaden.

Syftet är att skapa attraktiva boenden, totalt 6 500 bostäder för uppemot 11 000 personer. Genom att plantera 1 000 träd och genom att låta den nya bostäderna i Luleås södra hamn bryta dagens kvartersstruktur hoppas arkitekterna att minska snålblåsten i centrum.

– När man bygger en stad har vi lärt oss att kulturen är viktig, framför allt om man vill attrahera tjejer. Därför har vi skapat en ny kulturbyggnad på södra hamnplanen. Det skulle kunna vara en konsthall. Söder om isbrytarna har vi ritat det kanske mest spektakulära, en flytande utomhusscen i vattnet. Det är en plats där man kan sitta och sola, men också uppleva teater. På vintertid skulle ytan kunna användas till en skridskobana, förklarar Thomas Sandell. 

Han ser möjligheter för Luleå stad att bättre ta vara på kopplingen till vattnet. Planerna innehåller en gång- och cykelbro som ramar in hamnbassängen och skapar en möjlighet att röra sig längs vattenlinjen ända ut till Svartöstan.

Det finns också tankar om ett nytt liv för Bergnäsbron vars tid är snart utmätt. Den kommer inom de närmaste åren att ersättas av en ny bro.

– I stället för att riva skulle man kunna glasa in bron och skapa förutsättningar till stora växthus. Med hjälp av solceller på brofundamentet skulle växthusen kunna hållas igång även under vintern. Det finns ett fantastiskt projekt i New York, där man tagit till vara en gammal upphöjd järnvägsbro. Det här skulle kunna bli Luleås och Sveriges svar på High Line, säger Thomas Sandell.

Luleås kommundirektör Anna Lindh Wikblad kommer att närvara vid onsdagens presentation i Almedalen, men hennes föredrag berör inte arkitekternas drömscenario utan snarare Luleås framtida utmaningar och möjligheter inför kommande industrietableringar.

Kommunalråd Carina Sammeli är inte närvarande vid presentationen, men har tagit del av framtidsvisionen.

– Vi känner till att det finns ett jätteintresse för Luleå. Jag var nyligen på en fastighetsmässa, där det var få som kände igen mig. När jag klev in i rummet hör jag en röst som säger ”vi är egentligen bara här för att träffa Luleå” och då ska man veta att Luleå inte var på något sätt mässans huvudnummer. När det ska byggas nya bostadsområden kliver ofta namnkunniga arkitekter fram och vill vara med att ta fram nya hållbara miljöer. Det är vi förstås intresserad av, men i det här skedet vill jag inte kommentera enskilda idéer, säger Carina Sammeli.

Tillsammans Luleå

Det är femte gången som Skanska drar igång ett omfattande samhällsomvandlingsprojekt. Tidigare projekt har genomförts i Kiruna, Växjö, Solna och Järfälla.

Det första projektet ägde rum i Kiruna 2014, där tre kvarter närmast stadshuset utformades av Thomas Sandell samt arkitektbyrån Kjellander Sjöberg.

Den här gången ligger fokus på Luleå. Bland samarbetspartners återfinns i dag Luleå tekniska universitet, Norrbottens handelskammare, SSAB samt LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!