Friande domar i tjärmålet

SSAB-chefen som stod åtalad för vållandet till Torgny Bergdahls och Tord Öbergs död frikänns. Åklagarens yrkande på att ståljätten skulle betala fyra miljoner kronor ogillas av tingsrätten.

Mätfel. Inför öppningen av mantelluckan hade man uppskattat att nivån inne i tjärcisternen uppgick till omkring 1,6 meter. I själva verket var nivån mer än 4,5 meter.

Mätfel. Inför öppningen av mantelluckan hade man uppskattat att nivån inne i tjärcisternen uppgick till omkring 1,6 meter. I själva verket var nivån mer än 4,5 meter.

Foto: Polisen

LULEÅ2016-07-07 14:15

I dag meddelades domen i det rättsliga efterspelet efter tjärolyckan på SSAB den 17 oktober 2013, där Torgny Bergdahl och Tord Öberg omkom.

De två Ivab-anställda drunknade i det vatten, tjära och tjärstoft som rann ut innanför invallningen. Enligt tingsrätten står det klart att det var flera samverkande olyckliga omständigheter som bidrog till olyckan.

Tingsrätten anser att dödsolyckan berodde på två sakförhållanden, att tankens nivåmätare visade fel samt att mantelluckan skars upp för mycket medan Torgny Bergdahl och Tord Öberg fortfarande stod på marken. Enligt kammaråklagare Christer Forsman har SSAB brustit i sitt arbetsmiljöansvar, men tingsrätten bedömer att eventuella brister i arbetsmiljöansvaret saknar betydelse för prövningen av målet.

"Det kan inte råda någon tvekan om att de måste ha varit medvetna om att den nivå de skar upp till på sidorna ståendes på marken, 122 centimeter respektive 155 centimeter, vida översteg den höjd som diskuterats vid planeringen och riskbedömningen", skriver tingsrätten.

Torgny Bergdahl och Tord Öberg avvek därför kraftigt från den säkerhetsnivå man kommit överens om i arbetsgruppen, något som inte kan läggas SSAB till last, menar tingsrätten.

Familjernas juridiska ombud, Olov Östensson, är besviken på domen.

– Min uppfattning är att SSAB borde ha haft kännedom om hur mycket tjära det fanns i cisternen. Genom att de inte hade vetskap om det så dog två män och därför föreligger det ett straffrättsligt ansvar, säger han.

Enligt Östensson har den tekniska undersökningen dessutom visat att mantelluckan skulle ha brustit även om Bergdahl och Öberg skurit upp mindre efter sidorna på den.

– Jag delar absolut inte bedömningen att de på något sätt skulle ha varit medvållande till sin egen död. Givet de arbetsredskap och de arbetssätt de blev tilldelade så var det väldigt svårt för dem att veta när de skar igenom. SSAB bär det straffrättsliga ansvaret, säger Olov Östensson.

När det gäller tankens nivåmätare har tingsrätten kommit fram till att någon eller några personer på SSAB av oaktsamhet underlåtit att säkerställa att tydlig information om kalibreringen av denna förmedlats till berörda personer. Enligt tingsrätten krävs det för en fällande dom att SSAB-chefen genom underlåtenhet vållat de två Ivab-anställdas död, det vill säga att chefen avstått från att vidta åtgärder som skulle ha förhindrat dödsfallen. Dessutom krävs det att chefen varit oaktsam och att det finns ett orsakssamband mellan "den aktuella skyldigheten och den inträffade effekten, i detta fall Torgny Bergdahls och Tord Öbergs död". Men åklagaren har inte lyckats bevisa att det förelegat någon straffbar oaktsamhet från SSAB:s sida. Åklagaren yrkade också på att den delegation, där SSAB-chefen överlät det straffrättsliga ansvaret till en underställd chef, saknade straffrättslig relevans. Denna bedömning delar inte tingsrätten, varför chefen också frikänns från ansvar. Bortsett från delegeringen anser tingsrätten att chefen inte personligen varit oaktsam och därmed vållat Torgny Bergdahls och Tord Öbergs död.

Eftersom SSAB-chefen utifrån tingsrättens bedömning inte gjort sig skyldig till något brott, kan heller ingen företagsbot utdömas. Utifrån den utredning som gjorts går det inte att fastslå att någon inom SSAB vållat de två Ivab-anställdas död. Därför ogillas talan om företagsbot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!