Fortsatt kris i tandvården

Personalbristen är stor och nya vuxna patienter är fortfarande inte välkomna till folktandvården i Luleå. Men enligt verksamhetschefen Elin Lundgren är mörkret inte totalt. "Det är ett betydligt bättre läge än för ett år sedan", säger hon.

Det är fortfarande kris inom länets tandvård. (Arkivbild)

Det är fortfarande kris inom länets tandvård. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

LULEÅ2019-02-04 15:29

Tandvårdspersonal saknas i hela landet och folktandvården i Norrbotten har haft rekryteringsbekymmer i flera år. Under sommaren 2018 sade divisionschefen Tomas Josefsson att det fattas minst 20 tandläkare i länet. Den siffran gäller fortfarande.

– 20 tandläkare skulle vi lätta kunna sätt i jobb, utan att blinka, säger Josefsson.

Luckorna är störst i östra Norrbotten, Malmfälten och Boden, men även Luleå har stora problem. Undantaget är Pite älvdal där personaltätheten är bättre.

– Där är tillgängligheten god, men i övriga Norrbotten är den jättedålig.

I Luleå har folktandvården i flera år nekat nya patienter i gruppen friska vuxna. Endast barn och ungdomar, personer som är 80 år eller äldre och patienter med tandvårdsstödsintyg är välkomna på planerade besök, utöver de som redan har tecknat ett frisktandvårdsavtal.

– Det är också en prioriterad grupp. På en del kliniker är vi några månader försenade, men dem har vi ändå kontroll på och erbjuder planerad behandling och undersökning, säger Elin Lundgren.

För akuta besök finns inga restriktioner. Alla som behöver ett sådant besök får komma.

Trots begränsningarna anser Lundgren att situationen är klart bättre än vid samma tidpunkt förra året. Ett nytt arbetssätt, som påminner om det som ska testas i ett pilotprojekt på tandvårdscentralen i Luleå, har gjort att folktandvården hinner hantera fler patienter än tidigare. Arbetssättet går framför allt ut på att patienterna får tillgång till både tandläkare, -sköterska och -hygienist under ett och samma besök, vilket minskar antalet återbesök.

– Vi försöker ha patienten i fokus. Behovet ska styra vården, inte hur det ser ut i våra tidböcker.

Lundgren tycker att arbetssättet har flera positiva sidor.

– Patienterna slipper komma tillbaka flera gånger, så det är fler vinster än bara tillgängligheten.

Samtidigt pågår ständiga rekryteringsinsatser. Bristen är minst bland hygienister, medan det finns ett behov av att anställa tandsköterskor, särskilt i Malmfälten. Inom alla personalkategorier väntar stora pensionsavgångar.

– Men det är många som ska gå i pension i övriga Sverige också. Det kan bli en ökad rörlighet, en del som kanske drömt om att flytta hem ser chansen och passar på, säger Josefsson.

Regionen har i flera år jobbat aktivt med att locka tandvårdspersonal från andra länder. De försöken fortsätter.

– Komplexiteten är att om vi får napp är det en ganska lång resa till att få svensk legitimation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!