Första steget till ett attraktivare län

MILJÖ. - Avfolkningen av vårt län är Norrbottens största miljöproblem, anser jag. Det sade landshövding Per-Ola Eriksson när han på torsdagen inledde tvådagarskonferensen Miljöforum Norr ’07 i Luleå.

Luleå2007-06-01 00:00
Detta första miljöforum har ambitionen att vara ett första steg på vägen till en hållbar regional tillväxt "och ett ännu attraktivare län där framtidens norrbottningar kan leva och trivas".

En av de föreläsare som inbjudits till konferensen om ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet var Karl-Henrik Robèrt, grundare av den numera internationella organisationen Det naturliga steget och adjungerad professor i hållbar produktutveckling vid Blekinge tekniska högskola.

Robèrt är cancer- och barnläkaren som år 1989 grundade stiftelsen Det naturliga steget för att han oroades över stadigt ökande halter av gifter i vår miljö. I Luleå talade han om hur organisationer och företag genom att satsa strategiskt på hållbarhet kan minska kostnader, skapa nya produkter och tjänster och stärka konkurrenskraften.

Saknar överblick

Enligt Karl-Henrik Robèrt är hållbarhet mer en fråga om kompetens än om värderingar. Vad vår arma värld behöver, tycks Robèrt mena, är kompetenta ledare i politik och näringsliv som ser till att skaffa sig en strukturerad överblick över vad hållbarhet är, lägger upp strategiska översiktsplaner för att nå dit samt ber experter om de detaljråd som är relevanta för planen.

- Överblicken saknas hos beslutsfattarna, det är det allvarligaste problemet, hävdar Det naturliga stegets grundare och vd.

Ikea och Övertorneå

Experter tenderar att tränga allt djupare in i sina områden, fastslog Robèrt i Luleå.

- Klimatfrågan handlar mycket om hur experter borrar sig allt djupare ner i sina borrhål, var och en i sitt hål utan kontakt med andra experter.

Ett exempel på företag som tidigt insåg att man kan skaffa sig marknadsmässiga konkurrensfördelar genom att bedriva en hållbar affärsverksamhet är Ikea. Och den första kommunen i världen som började använda "Det naturliga stegets metodik" i sin verksamhet var Övertorneå.

Om man börjar arbeta i en hållbar riktning vet man tydligen aldrig var det kan sluta. Karl-Henrik Robèrt berättade att Det naturliga steget hjälpte McDonald’s att bli mer miljömedvetna.

- De fick ingen uppskattning när de bytte från plast- till pappersförpackningar. Nu bad de oss om hjälp. Och de lärde sig snabbt, introducerade ekologisk mjölk, sopsortering och flyttade fram positionerna hela tiden.

- Men så efter tre år ringde vd för McDonald’s upp mig och sade att han hade börjat ifrågasätta om hamburgare behövdes överhuvud taget ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om