Det omskrivna dubbelmordet i Linköping 2004 är ett uppmärksammat exempel när polisens nya metod visade sig vara framgångsrik. Den första januari trädde en ny lag i kraft som ger svensk polis möjlighet att använda sig av kommersiella DNA-databaser för släktforskning i utredningar kring grova brott.
Utredarna lyckades nyligen att få fram ett erkännande till dubbelmordet på 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson efter att ha spårat gärningsmannen via ett internationellt DNA-register. På brottsplatsen hittades DNA som inte gav någon träff förrän sökningen i det internationella registret. Utredarna lyckades spåra den misstänkte via mannens syster.
Nu förbereder polisen att använda samma metod för att lösa ouppklarade brott i Norrbotten.
Mattias Lundmark är sedan den första juni 2019 samordnare för kalla fall-gruppen i Region Nord som täcker de fyra nordligaste länen. Hans uppgift är att skapa en modell för det fortsatta arbetet.
– I dag är satsningen genomförd i hela riket. Region Nord är faktiskt sist ut. Vår grupp består av två personer, men vi kommer att bli fler via en sammanslagning av interna utredningsgrupper. I dagsläget vet jag inte när det kommer att ske.
Mellan 2009-2015 var han chef för spaningsenheten hos polisen i Skellefteå, som inriktade sig på grova brott som narkotikabrottslighet, våld eller rån.
Kalla fall-gruppen i Skellefteå har inlett sitt arbete med att kartlägga alla ouppklarade grova brott i regionen. Det handlar om ett mödosamt och tidskrävande arbete att gå igenom gammalt utredningsmaterial.
I dag har 19 olösta brott identifierats. Tre har inträffat i Norrbotten.
– Jag vill inte kommentera vilka fall som vi kommer att titta närmare. Arbetet är fortfarande inne i ett initialt skede.
Kan Kalamarksmordet vara ett sådant?
– Beslutet är inte fattat än, men det är klart att förr eller senare kommer vi förstås att titta på Kalamarksmordet.
I dag finns det cirka 700 ouppklarade grova våldsbrott i Sverige. Det handlar om mord, mordförsök eller våldtäkt mot minderåriga barn som saknar preskriptionstid.
– Ny forensisk teknik har öppnat nya möjligheter. Det kommer vi att nyttja, när vi väl hittat ramarna för det fortsatta arbetet, säger Mattias Lundmark.