Innanför dörrarna till avdelning 63, högst uppe i Sunderby sjukhus, har den höga temperaturen, närmare 30-gradersstrecket och även högre tidvis i vissa rum, den senaste tiden plågat både personal och patienter. Förutom värmen är det väldigt fuktigt och kondens har runnit och bildat pölar på vissa ställen vilket kan innebära halkrisk.
– Det är jättejobbigt och för patienterna är det ju hemskt, säger Mikael Olofsson, undersköterska.
Många läggs också in på avdelningen just på grund av värmen men någon svalka får de inte på avdelning 63.
Många av patienterna är väldigt sjuka och svaga. Förutom att det kan vara svårt att få dem att dricka tillräckligt är det inte alla, beroende på sjukdomstillstånd, som får dricka obegränsat med vätska. Då får personalen portionera ut små mängder vätska i taget. De försöker också svalka dem med fuktiga handdukar.
Så varmt som det är nu på avdelningen har de inte upplevt någon tidigare sommar.
– Det känns som om fukten nästan är största problemet och luften står still, säger Mikael Hansson.
– Ibland har man ju också förkläde och handskar och ibland sterila arbetskläder utanpå och då blir det ju extra varmt, säger Lena Hansson.
Lisa Jaako, sjuksköterska, berättar att när det var som varmast var det över trettio grader i ett patientrum.
– Jag har ibland lagt en blöt handduk runt halsen när jag har jobbat.
Även om personalen upplever värmen som närmast olidlig så är de alla överens om att det är värst för patienterna.
– De fläktar vi har ställer vi hos patienterna i första hand, säger Linnea Blom, sjuksköterska.
– Det är de som behöver dem mest.
På avdelning 63 har personalen inte fått några signaler om att det ska finnas någon lösning på problemet med värmen förrän väderbilden förändras.
– Man börjar längta efter svalare väder. Det trodde man ju inte man skulle göra, säger Lena Hansson.
Irene Brännmark är biträdande verksamhetschef. Hon säger att vården står inför nya utmaningar när somrarna blir allt varmare men just nu ligger fokus på att hitta vårdplatser åt alla och det har hittills inte funnit möjlighet att fundera mer över temperaturen på avdelningarna, förutom när det handlar om att hjälpa patienterna på bästa möjliga sätt så att de klarar värmen.
– Ingen mår ju så bra i värmen men vi får göra det så bra som möjligt, hitta sätt att svalka patienterna och få i dem vätska och när det behövs måste vi sätta dropp på de patienter som inte får i sig den vätska de behöver. Vi får försöka skapa så luftigt som möjligt med de resurser vi har.
Efter sommaren behövs en utvärdering, menar hon.
– Vi måste se till att det finns kylaggregat och liknande som finns stående även om vi inte behöver använda dem i vinter eller nästa sommar, och fläktar måste finnas tillgängliga. Vi måste se till att vi har utrustning så att vi klarar fler sådana här somrar.