Regeringen talar ofta om landsbygden och vikten av att hålla ihop Sverige. När delar av höstbudgeten presenteras kommer några besked om vad det innebär rent konkret. Bland annat siktar regeringen på att höja det så kallade Norrlandsstödet – som ska främja livsmedelsproduktion i norra Sverige – med 100 miljoner kronor. Stödet ligger i dag på 319 miljoner per år.
– Nödvändigt. Jag har på min Sverigeresa åkt runt i Norrland och Norrbotten och sett alla fantastiska jordbruksmarker som ligger för fäfot i dag. Så här kan vi inte ha det, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Han pekar på att livsmedelsproduktionen i Norrland är lägre än i övriga Sverige och att de 9 000 som sysselsätts i Norrland skulle kunna vara betydligt fler.
– Vi ska se till att vi har en primärproduktion. Har vi inget jordbruk kommer vi inte ha mejerier, slakterier, charkuterier och så vidare.
För att ett större Norrlandsstöd ska bli verklighet krävs att EU-kommissionen godkänner förslaget. Förhandlingar mellan EU-kommissionen och regeringen pågår.
– Jag ser goda förutsättningar för att vi ska få ett godkännande.
I enlighet med förslaget från den parlamentariska landsbygdskommittén kommer regeringen att rikta extra statsbidrag till särskilt utsatta glesbygdskommuner. Vilka kommuner det handlar om är ännu inte känt, men bland de 23 landsbygdskommittén pekade ut finns Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur.
– Jag är övertygad om att det kommer finnas Norrbottenskommuner som tar del av det här, säger Sven-Erik Bucht.
Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) – som också är ordförande för Norrbottens kommuner – räknar med att hennes kommun får det extra stödet.
– Det är väl ingen jättestor gambling att säga det. Vi är den glesast befolkade kommunen i Sverige och det innebär vissa utmaningar. Det har vi berättat, tjatat om och visat och nu har man lyssnat. Ett stort steg åt rätt håll, säger Flinkfeldt.
Vad skulle ett sådant stöd innebära för Arjeplog?
– För det första möjlighet att behålla den personal och jobba med tillväxt samtidigt. Sedan är det fantastiskt att man kompletterar med så stora utbildningssatsningar.
Britta Flinkfeldt syftar bland annat på de lärcenter regeringen vill inrätta i glesbygd och som ska möjliggöra högre utbildning nära hemorten. Totalt sett gillar kommunalrådet de satsningar hennes partikamrater i regeringen gör på landsbygden.
– Kombinationen är jättebra.