– När jag lämnar rådgivning till företag finns det alltid ett antal faktorer som behöver beaktas i det enskilda fallet. Sedan corona slog till med full kraft har ytterligare en faktor tillkommit i rådgivningen; ”på vilket sätt och i vilken omfattning påverkar pandemin just det här företaget?” Varje företag behöver göra en analys över vilka risker och förändringar i förutsättningarna som pandemin medfört samt se över hur dessa kan mötas, säger Sara Axelsson, advokat och delägare i Advokatbyrån Kaiding och specialiserad inom affärsjuridik.
Lösningen för att bibehålla intäktsnivåerna kan exempelvis handla om nya affärsmodeller, nedskärningar av kostnader eller omförhandling av villkor i företagets befintliga avtal, berättar hon.
Hon nämner några stödåtgärder som hon tycker är bra att känna till i vår. Arbetsavgiften för unga personer, mellan 18-23 år, är en av dem.
– Avgiften sänks från 31,42 till 19,73 procent för löneutbetalningar som sker under perioden 1 januari 2021 till 31 mars 2023, säger hon.
Hon nämner också stödet för korttidspermittering som har förstärkts i januari-mars 2021 på så sätt att arbetstiden för anställda ska kunna minskas med upp till 80 procent. Regeringen har nu föreslagit att det förstärkta stödet även ska omfatta april månad.
– Anstånd med skatt föreslås också beviljas för ytterligare en månad, vilket kommer att innebära att ett företag kan få anstånd med arbetsgivaravgifter, moms och preliminär skatt för totalt sju månader. Anstånd kan begäras retroaktivt för perioder mellan januari 2020 och januari 2021. Även den så kallade anståndsavgiften föreslås halveras för anstånd som beviljas efter den 5 februari i år. Ändringarna föreslås träda ikraft den 26 april 2021, säger hon och fortsätter:
– I syfte att ”boosta” investeringsviljan och påskynda takten för den ekonomiska återhämtningen vill regeringen även införa en möjlighet att få viss skattereduktion för investeringar i inventarier som genomförs under 2021. Förslaget kan vara av stort intresse för de företag som står inför större investeringar.
Av samma anledning har förutsättningarna för banklån underlättats i viss mån genom den statliga lånegarantin. Regeringen beslutade i januari 2021 att förlänga möjligheten till och med juni 2021, berättar hon.
– Det finns även vissa särskilt inrättade lån under pandemin, som exempelvis Almis brygglån.
Regeringen har även föreslagit att lokalhyresvärdar som sänker den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 januari till 31 mars 2021 ska ges kompensation med 50 procent av den nedsatta fasta hyran.
Sara Axelsson vill göra företagare uppmärksamma på vissa begränsningar i samband med stödpaketen.
– Med tanke på att många bolagsstämmor hålls nu på våren så kan det vara bra att känna till att det finns vissa begränsningar i möjligheten att besluta om utdelning eller återbetala villkorade aktieägartillskott om företaget har nyttjat, eller vill kunna nyttja, de stödåtgärder som finns under pandemin, säger hon.
Slutligen finns ett förslag om att företag som inte kan bedriva sin verksamhet på grund av beslut om nedstängning i samband med den nya pandemilagen ska kunna ansöka om nedstängningsstöd för att täcka fasta kostnader.
– Förslaget ligger på remiss och kan träda i kraft först efter att EU-kommissionen godkänt det, säger Sara Axelsson.