Videon är inte längre tillgänglig
– Byggmarknaden har aldrig varit bättre än nu i Norrbotten. Och för att vi ska kunna klara den utmaningen så måste vi bli fler, säger Fredrik Kristiansson, chef Sveriges Byggindustrier i Luleå som medverkade på arbetsförmedlingens presskonferens om arbetsmarknadsutsikter och prognos framåt under onsdagen.
Klart är att det är positiva tider för byggnadsindustrin i Norrbotten, likväl som över hela landet. I länet väntas bygginvesteringarna landa på drygt 13 miljarder kronor under 2016 och öka ännu mer under 2017.
Men faktum är att drygt 67 procent av byggföretagen inte kan öka sin produktion mer utan att nyanställa och drygt 38 procent av byggföretagen har haft svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens det senaste halvåret.
– Det finns noll inskrivna byggnadsarbetare på arbetsförmedlingen, det som finns är några elektrikerlärlingar. De som gått utbildning och vill jobba – de finns inte här, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.
Fredrik Kristiansson menade att förutom de personer som kommer ut på arbetsmarknaden via de traditionella utbildningarna också måste tänka nytt – exempelvis ta tillvara på de nyanländas kompetens. Det kan handla om vidareutbildning, fortbildning och validering av kunskaper.
Han tror dock att ett hinder för att locka personal till byggbranschen handlar om de stereotypa bilder som fortfarande finns kvar:
– Många tror att byggbranschen är en bransch av män för män med skitiga kläder och en hammare i fickan, men det är få som lever upp till den bilden.
Det är dock inte bara inom byggbranschen det dock svårt att rekrytera personal. Faktum är att länet står inför stora utmaningar i och med generationsväxlingen. Till exempel är det omkring 1 400 förvärvsarbetande per år fram till 2025 inom offentliga tjänster som uppnår en pensionsålder på 65 år.
– Allt fler arbetsgivare uppger att de har problem att hitta arbetskraft med rätt kompetens. En utmaning för alla aktörer på arbetsmarknaden är att ta ansvar för de nyanländas etablering samt andra som fortsatt står utanför arbetsmarknaden, säger Daniel Nilsson.
Antalet sysselsatta i Norrbotten kommer att fortsätta att öka under 2017. Men samtidigt kommer arbetslösheten också att öka något under året. Det beror på att fler nyanlända anmäler sig som arbetssökande efter det stora flyktingmottagandet under hösten 2015.
Prognosen för 2017 grundar sig på intervjuer som arbetsförmedlare gjort under våren med omkring 600 arbetsgivare i Norrbotten.