Flygtrafiken ökar – men har långt kvar

Det kan dröja två år innan flygtrafiken på Luleå airport är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Det berättar flygstationschefen Ann-Christin Viklund.

"Enligt våra prognoser kommer det ta till 2023 innan flygtrafiken i Luleå kan vara tillbaka på samma nivå", säger flygplatschefen Ann-Christin Viklund.

"Enligt våra prognoser kommer det ta till 2023 innan flygtrafiken i Luleå kan vara tillbaka på samma nivå", säger flygplatschefen Ann-Christin Viklund.

Foto: Linda Sundström

Luleå2021-10-15 10:00

Under september månad hade Luleå airport hälften så många resenärer som under samma period 2019. Men de är många fler än förra året. Det är framför allt inrikestrafiken som börjat återhämta sig, med en ökning på 44 procent jämfört med september 2020. Under hösten har flera avgångar återinförts och antalet resenärer ökat.

– I mitten av september hade vi flest resenärer på en vecka sedan pandemin kom igång. Så vi ser en tydlig återhämtning. Samtidigt är siffrorna fortfarande en bra bit ifrån 2019, säger flygstationschefen Ann-Christin Viklund och fortsätter:

– Enligt våra prognoser kommer det ta till 2023 innan flygtrafiken i Luleå kan vara tillbaka på samma nivå. Men det går åt rätt håll. Luleås och Kirunas flygplatser har den starkaste återhämtningen procentuellt sett när det handlar om hur många resenärer som kommit tillbaka. Vi är högt uppe i norr och flyget är ett transportsätt som många använder sig av då alternativen tar lång tid.

Direktflyg till London och Stuttgart kommer gå från december i år till mars 2022 och chartern är igång. I oktober kan ressugna bege sig till Kanarieöarna. De lättade restriktionerna öppnar upp för ett ökat resande.

– Nyligen fick vi också bekräftat att Tui, tidigare Fritidsresor, ska flyga till Thailand från Luleå.

Någonting annat som börjar komma igång igen är affärsresandet.

– Vi kan se att affärsresenärerna börjar komma tillbaka. Det är många fler bokade under morgonavgångarna nu, men vi har ett förändrat beteende med mer digitala möten och antalet affärsresande kommer därmed inte komma tillbaka till den nivån som var innan. Däremot har vi en fantastisk expansion i regionen i och med de enorma industrisatsningarna och en besöksnäring som växer, säger Ann-Christin Viklund som menar att avgångarna inrikes och utrikes samt charter kommer göra så att flygtrafiken så småningom återgår till 2019 års nivåer.

Trots lättade restriktioner kvarstår rekommendationen om munskydd på flygplatsen.

– EASA, Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, har ett internationellt regelverk som samordnar flyget och där ligger man kvar med munskydd som rekommendation. Vi kommer inte att ändra det i dagsläget. De bolag som finns hos oss ligger också kvar med munskydd ombord. Det är en trygghet för resenärerna, säger Ann-Christin Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!