Åtminstone när det gäller den omfattande folkhälsoundersökning som landstingen i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands samt Jämtlands läns landsting genomfört.
Enhetlig bild
45 000 enkäter har skickats ut.- Svarsfrekvensen har uppgått till drygt 60 procent, berättar Birgitta Malker vid landstinget i Västernorrland.
Dessa svar ger en förhållandevis enhetlig bild - nämligen situationen när det gäller folkhälsan ter sig tämligen lik i hela landet.
- Men visst finns det skillnader, säger Birgitta Malker.
Hon syftar då bland annat på det faktum att det är gruppen unga som har den sämsta psykisk hälsan.
- De svarar också för den största andelen av alkoholkonsumtionen i Norrland, säger Anna Bostedt vid Jämtlands läns landsting.
Ingen av representanterna vill emellertid förenkla tolkningen av folkhälsosituationen i Norrland. Däremot är de tämligen överens om att just den psykiska ohälsan starkt påverkar alla möjliga parametrar när det handlar om att definiera ett livsmönster.
Klassfråga
- Det är ingen tvekan om att folkhälsan är en klassfråga, säger exempelvis Urban Janlert vid landstinget i Västerbotten.Glädjande i studien är att rökarna blir allt färre. Detta är inte kopplat till dödligheten i sig. Fler slutar helt enkelt att röka.
Men ungefär i samma takt som att allt fler slutar röka, ökar andelen dagligsnusare.
- Framförallt bland unga kvinnor, säger Birgitta Malker.
Rökförbuden på krogarna har emellertid fått en positiv effekt. Inte minst när det gäller andelen passiva rökare.
Men, som redan nämnts, de feta blir allt fler.
- Här är viktigt att poängtera att de överviktiga blir färre, säger Birgitta Malker.
Sämre status
Skillnaden mellan de två orden hänger samman med begreppet BMI, body mass index.- Gränsen för fetma ligger vid 30 BMI, säger Malker.
De som lider av fetma har vanligen också en sämre psykisk status, vilket i sin tur slår igenom på den totala ohälsan.
När det gäller alkoholkonsumtionen har den stora riskgruppen legat bland unga män. Dessvärre noteras en "framryckning" på området av gruppen unga kvinnor.
Den senare tangerar nu de unga männens siffror.
Oron att vistas ute på allmän plats kvällstid ökar. Det är främst gruppen kvinnor som uppger det i enkäten. Samtidigt noteras att det i störst utsträckning är män som utsätts för fysiskt våld, även om kvinnofridskränkning blir allt vanligare.
Om fyra år
Resultatet av studien ska nu bearbetas och tolkas av politiker och tjänstemän.- Självklart är den här enkäten ett viktigt hjälpmedel för att kartlägga de förhållanden som bidrar till ohälsan i samhället, säger landstingsrådet i Norrbotten Kent Ögren.
- Studien är en viktig grund för vår planering i det förebyggande arbetet.
Nästa redovisning av de länsgemensamma studierna planeras att komma om fyra år.