Videon är inte längre tillgänglig
If Metall och Byggnads tågade med tända facklor genom Luleå i fredags. Med en gemensam manifestation vill fackförbunden lyfta arbetsmiljöfrågorna och hedra de som omkommit.
– Döden på jobbet är ett faktum och det måste till kraftfulla åtgärder för att minska och till slut få bort alla dödsolyckor. Nolltolerans ska gälla, säger Heino Wahter, arbetsmiljöansvarig på IF metall Norrbotten
50 brinnande marschaller symboliserade personerna som miste livet på sin arbetsplats förra året.
– Det är skrämmande att så många människor har omkommit. Det här visar att arbetsmiljöarbetet måste prioriteras, säger Heino Wahter.
Hoppas på förändring
If Metall försöker förbättra säkerheten genom att utbilda skyddsombud och förmå arbetsgivare att genomföra ordentliga riskanalyser. Men om dödsolyckorna ska minska måste också Arbetsmiljöverket få mer resurser till sin tillsynsverksamhet, säger Heino Wahter.
– Under åtta år med en borgerlig regering har arbetsmiljöarbetet inte haft någon prioritet. Det är snarare så att man har minskat anslagen till Arbetsmiljöverket. Vi har nu stora förhoppningar att det ska bli en förändring med den S-ledda regeringen.
Hur ser på polisutredningarna efter arbetsplatsolyckorna?
– Det tar alldeles för lång tid innan de kommer fram till något och många olyckor blir aldrig ordentligt utredda, säger Heino Wahter.
Efterfrågar resurser
På plats var Gustaf Seppelin Solli, 22, som brännskadades svårt i Nordkalksolyckan 2011 där Johan Löfroth, 24, från Piteå, omkom.
– 50 dödsolyckor är ett bevis för att det inte händer tillräckligt. Det satsas för lite pengar där det behövs, säger han.
Liksom If Metall vill Gustaf Seppelin Solli se mer pengar till Arbetsmiljöverket och han är också kritisk till polisens långa handläggningstider och bristen på arbetsmiljöåklagare.
– Finns det ingen som kan utreda så minskar även chanserna för att få fast någon.
"Många faror"
Flera av dödsolyckorna sker på SSAB:s område och If Metalls vice klubbordförande där, Tomas Karlsson, får inte bara samtal från oroliga kollegor.
– Det ringer föräldrar till ungdomar som jobbar och undrar om det är säkert att jobba här, säger han.
Vad svarar du?
– Det är en tung industri med många faror men vi jobbar med det på ett bra sätt. Man kan inte gå och vara ständigt orolig men man måste vara försiktig och jobba säkert.
Förbättringspotential
Fackförbund och företagsledning jobbar gemensamt med att öka säkerheten men enligt Tomas Karlsson finns fortfarande mycket kvar att göra.
– Vi har ett bra arbete när de gäller de externa firmorna men det måste bli ännu bättre. Det är svårare för en entreprenör som kommer in på ett stort företag att veta var farorna finns.