Fackbaset om regionens sparchock

Det går inte att spara på hälso- och sjukvård. Det hävdar vårdförbundets Camilla Eriksson Sundberg efter den ekonomiska chockprognosen för regionen presenterats. "Då närmar vi oss en kollaps."

Camilla Eriksson Sundberg, ordförande i vårdförbundet i Norrbotten, tror inte att det går att spara på hälso- och sjukvård inom Region Norrbotten. "Det är inte möjligt", säger hon. (Arkivbild)

Camilla Eriksson Sundberg, ordförande i vårdförbundet i Norrbotten, tror inte att det går att spara på hälso- och sjukvård inom Region Norrbotten. "Det är inte möjligt", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Jonas Andersson

LULEÅ2019-06-07 11:19

Som Norrbotten Media avslöjade i måndags väntar ett "stålbad" för Region Norrbotten. Nästan 600 miljoner kronor ska sparas fram till 2025.

– Ingenting är fredat, konstaterade regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Nu kommer svaret från fackligt håll.

– Som region och arbetsgivare skulle jag ställa mig den stora frågan: varför har vi hamnat här? Det är sparkrav hela tiden, säger Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande på vårdförbundet i Norrbotten.

Du menar att det är på ledningsnivå som de stora misstagen har gjort?

– Jajamen. Hur väl har politikerbesluten varit förankrade i tjänstemannaorganisationerna och hur väl följer man upp de beslut som tas, så att de verkligen implementeras i verksamheterna? Jag menar, man måste göra uppföljningar. Där vi är nu, det har inte hänt på en kvart. Det är fantastiskt att det har fått fortgå.

Camilla Eriksson Sundberg tror att den enda vägen att ta sig ur krisen är att satsa på befintlig personal.

Kostnaderna för inhyrd personal, framför allt specialistsjuksköterskor och barnmorskor, är i dag alldeles för hög, anser hon.

– Vi behöver den inhyrda personalen, men vad har arbetsgivaren för plan för att minska den kostnaden.

Fackbasen tror att den nya regiondirektören, Anna-Stina Nordmark Nilsson, kan vara rätt person på rätt plats.

– Hon är anställd att driva den här processen och det blir jätteintressant att se hur man resonerar. Var är det man ska dra in? Var är det man ska spara, utan att nagga på patientsäkerheten?

Du tror att det finns den risken med ett så här stort sparbeting?

– Ja, eftersom vi som vårdförbundare värnar om sjukvården. Och där ser jag inga rimligheter att skära i hälso- och sjukvårdsdelen. Det gör jag inte. Däremot måste man se över andra delar. Behövs alla funktioner? Det blir spännande att se när Anna-Stina börjar gräva i det här och komma med förslag hur vi ska prioritera.

Tror du att dina medlemmar kommer att drabbas på något sätt?

– Jag ser inte att det drabbar våra yrkesgrupper, för det är inte möjligt. Då närmar vi oss en kollaps.

Efter det dramatiska beskedet om besparingskravet har Camilla Eriksson Sundberg sett hur uppgivenheten har spridit sig bland medlemmarna.

– Det är så enorma sparkrav och vi kämpar på dygnet runt och ger allt vi kan till patienterna. Ändå är det sparkrav på nästan en halv miljard. Den ekvationen är tuff för våra medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!