Få motioner till pensionärernas kongress
59 motioner är inlämnade till Svenska Kommunalpensionärernas Riksförbunds kongress som öppnade i Luleå i går. Det tycker Piteåombudet JaanEric Lundqvist är för få.- Det är dåligt av en organisation med 150 000 medlemmar att inte åstadkomma mer, säger JaanEric Lundqvist som också fungerar som ordförande under kongressen.
SKPF:s förbundsordförande Sam Sandberg, längst till vänster, ses här tillsamman med kassören Stig Lindberg och förbundssekreteraren Annastina Hörnfeldt. "Sedan 1991 har löneutvecklingen för en som arbetat varit 40 procent. Under motsvarande tid har pensionerna bara stigit med en procent", sade Sam Sandberg bland annat.
Foto: Robert Lundberg
Eric Lundqvist, som pekar på att pensionärsorganisationen PRO får fram cirka 400 motioner till sina årsmöten.
- Vi måste jobba mer för att få folk att engagera sig i debatten, säger JaanEric Lundqvist, som själv skrivit under nio av kongressens motioner.
De behandlar organisationsfrågor om hur avdelningar och distrikt ska arbeta. En motion från rörelsens avdelning 40 i Boden sticker ut med förslaget att SKPF ska verka för ett samhälle utan prostitution. Där får förbundsstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot prostitution.
Förbundsstyrelsen har bifallit motionen och svarat att den kommer att skickas vidare till samtliga partiers riksdagsgrupper.
Skattar mer
För övrigt tar JaanEric Lundqvist upp det förbundsordföranden Sam Sandberg pratade om vid en presskonferens före kongressöppningen i går:
- Pension är ingenting annat än en uppskjuten lön där det är helt fel att pensionären ska skatta mer än den som arbetar, säger Kommunals före detta ombudsman i Piteå.
Han pekar också på att det finns många "fattigpensionärer" i Sverige.
- Där är ett viktigt krav att få upp grundpensionen. En ensam pensionerad tidigare lågavlönad kvinna har inte mycket att leva på, säger JaanEric Lundqvist.
Inget gehör
Sam Sandberg säger att trots flera uppvaktningar hos moderata samlingspartiet och finansutskottet har inte SKPF fått gehör för kraven att också pensionärer ska få skatterabatt.
- Vi har fått veta att det är ett jobbavdrag vi inte kan ta del av, säger Sam Sandberg, som anser att det är diskriminerande att en pensionär ska betala 600 kronor mer i skatt per månad jämfört med den som arbetar - och här är Sverige unikt!
- Vi är det enda land bland 53 övriga stater som låter sina pensionärer betala mer skatt än dem som arbetar.
Sam Sandberg pekar också på hur pensionen släpat efter i snart 20 år.
- Sedan 1991 har löneutvecklingen för en som arbetat varit 40 procent. Under motsvarande tid har pensionerna stigit med en procent och den grupp vi nu kräver att det görs riktade åtgärder emot är bland annat kvinnor över 75 år. De lever på en ekonomisk nivå som inte är rimlig, säger Sam Sandberg, som pekar på att 7 000 kronor i månaden inte är mycket att leva på och situationen förvärras om man inte får bostadsbidrag.
Räcker inte
Sam Sandberg säger att socialdemokraternas förslag att höja pensionen med 2 000 kronor per år är helt otillräckligt.
- Det kommer man inte långt på. Och folkpartiet föreslår 200 kronor i månaden. Det är dåligt med budgivningen kring pensionärerna, konstaterar SKPF:s ordförande.
Under kongressen som slutar på onsdag behandlas en handlingsplan där förbundet bland annat säger nej till privat vård, den ska drivas offentligt.
Samtidigt vill inte pensionärsrörelsen ha ett förbud mot privat vård.
Hur får ni det att gå ihop?
-I dag finns redan privat vård. Det vi säger är att den inte får utökas. Det ska vara samma, gemensamma ansvar för vården, säger Sam Sandberg.
SKPF:s kongress tar också ställning till ett förslag i handlingsplanen om att kommuner genom lagstiftning ska tvingas att ha pensionärsråd.
SKPF vill vidare ha en ny rättighetslag som ersätter den nuvarande hälso-sjukvårds- och socialtjänstlagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!