F21 agerar motstånd i finsk luftoperation

Norrbottens flygflottilj, F21, utvecklar sitt försvarssamarbete med det finska flygvapnet. I den pågående militära flygövningen Ruska 2016 utgör de motstånd till finska övningstrupper.

F 18 Hornet. Totalt deltar ett 50-tal flygplan i övningen.

F 18 Hornet. Totalt deltar ett 50-tal flygplan i övningen.

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2016-10-13 21:00

Ruska 2016 heter övningen som startade i måndags. Det är det finska flygvapnet som övar sin luftförsvarsförmåga mot en simulerad högteknologisk fiende som utgår från basen vid Kallax. Där deltar sex finska hornetjaktplan, sex svenska Jas-plan samt ett tankerflygplan och ett ledningsflygplan.

Från den svenska sidan har flygvapnet alltså spelat motståndare med olika uppdrag inne på finskt territorium.

– Vi kan simulera att vi ska slå ut en flygbas och då ska det finska luftförsvaret försvara sig mot det hot som vi har simulerat, förklarar Carl-Johan Edström, flottiljchef vid F21.

Med hjälp av sensorer och övningsrobotar på flygplansvingarna simulerar motståndet attacker som sedan registreras och utvärderas.

Samarbetet mellan Sverige och Finland inleddes redan 2004 och för att utveckla den nationella förmågan att försvara sitt land fördjupar de sitt försvarssamarbete genom att delta i nationella flygvapenövningar. Det här är första gången som det svenska flygvapnet medverkar i just denna återkommande övning.

– Vi måste öva på att samarbeta inom närområdet. Sedan är det ett bra sätt att visa vilken hög förmåga vi har att på ett enkelt och snabbt sätt sätta ihop ett förband där vi mixar svenska och finska, säger Carl-Johan Edström.

Med tanke på den förändrade omvärldsbilden anser han att det är viktigt att tillsammans skapa säkerhet i närområdet. Av den anledningen är det också viktigt att genomföra den här typen av övningar.

– Den säkerhetspolitiska utvecklingen, den går tyvärr inte riktigt åt rätt håll just nu. Om man tittar på det som sker i vårt närområde med hur Ryssland utvecklas just nu gör att vi måste öka vår militära förmåga och öka vårt internationella samarbete. Vi måste kunna skapa säkerhet tillsammans med andra länder i våra regioner, säger Carl-Johan Edström.

Hur ser säkerhetsläget ut nu?

– Det finns ingen överhängande krigsrisk, men det är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. Vi har fått uppgiften från våra politiker att bygga upp den svenska militära förmågan och öka det internationella samarbetet och framför allt med Finland, säger Edström.

Övningsområdet börjar mitt i Bottenviken och går sedan ner över hela Finland, från norr om Rovaniemi till söder om Tikkakoski.

Ruska 2016

Flygvapnets militära flygövning startade i måndags och avslutas i dag fredag. Totalt är det över 50 flygplan och cirka 2 600 personer som deltar i den omfattande övningen. Ruska 2016 är den första stora flygövningen med tyngdpunkt på nationellt försvar i Finland där också trupper från Sveriges flygvapen deltar. Det svenska flygvapnet utgör motstånd till de finska övningstrupperna. Målsättningen med Ruska 2016 är ge trupper med olika uppgifter inom Finlands luftförsvar möjlighet att öva tillsammans inom ramen för en omfattande luftoperation.

Källa: Finska flygvapnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om