En miljon mil med skoter i svenska fjällen

UTREDNING. En miljon mil. Eller 250 varv runt jorden. Så lång är sträckan som landets snöskoteråkare kör i de svenska fjällen varje vinter. Det visar länsstyrelsens kartläggning.- Glädjande är också att så stor andel respekterar de restriktioner och lagar som finns, säger Ronny Edin, utredare och chef för naturenheten.

Luleå2007-09-18 00:00
Antalet snöskotrar har formligen exploderat. I mitten på 1970-talet fanns runt 10 000 fordon i landet. Den siffran var förra året uppe i 259 000.

Det visar utredningen "Terrängkörning i Svenska fjällen" som gjorts av länsstyrelsen i Norrbotten på uppdrag av regeringen.

- För första gången har vi nu en mycket exakt siffra på antalet skotrar som finns i Sverige och i de olika regionerna, säger Edin.

Han är överraskad över att så stor andel, 70 000 skoterägare, kör i fjällen varje vinter.

Glädjande siffror

- Det är fler än vad jag på förhand trodde, medger Edin.

Trots att olyckor och buskörningar förekommer så visar kartläggningen att majoriteten av de svenska snöskoterförarna sköter sig mycket bra. Nio av tio håller sig till skoterlederna och tre av fyra tillfrågade uppger sig vara nöjda med nuvarande regelverk.

- Här finns en tradition att följa gällande bestämmelser. Snöskoterfolket är också måna om att få behålla sina möjligheter. Det visar på en balans mellan frihet och regler. För mig är siffrorna i undersökningen glädjande. De visar att skoterklubbarnas och kommunernas arbete med att anlägga skoterleder uppskattas samtidigt som en kanalisering av trafiken också är en fördel ur natur- och miljösynpunkt.

Andelen maskiner med fyrtaktsmotorer blir också fler.

- På bara sex år har fyrtaktarna kommit starkt vilket är bra för människor, djur och natur.

Men det finns också snöskoteråkare som missköter sig.

- Vid åtta av tio olyckor är föraren alkoholpåverkad.

Bara sex av tio skyddar huvudet med hjälm.

- Den siffran borde förstås vara högre.

Hårdare straff

Det finns även skoterägare som struntar i förbudsområden och kör vårdslöst.

- Därför föreslår vi i utredningen att tillsynen ökas och att straffsatserna höjs.

I dag är maxhastigheten för snöskoter 70 kilometer i timmen. Bötesbeloppen för överträdelser är samma som vid bilkörning.

Utredningen gömmer dock ett mörkertal. I Norge finns 60 000 snöskotrar registrerade. Där är körning för nöjes skull i princip förbjuden.

- Vi vet att många istället därför åker över till Sverige för att köra. Men hur många de är vet vi inte.

Utländska besökare har också en benägenhet att vilja "brassa" på när de sätter sig på en snöskoter.

Okänd lag

- Många beter sig ungefär som vi svenskar gjorde för 15-20 år sedan, skrattar Edin, som också tittat på hur terrängfordon för barmarkskörning används, exempelvis de allt populärare fyrhjulingarna.

- I det fallet är lagen tydlig. Att framföra motordrivet fordon i terräng på bar mark är helt förbjudet. Länsstyrelsen kan bevilja tillstånd eller dispens om särskilda skäl finns.

Några större problem med mc, tre- eller fyrhjulingar upplevs ännu inte i fjällområdena. Däremot har de så kallade terränghjulingarna, trots det generella förbud som gäller, börjat användas för olika fritidsändamål i glesbygd och fjällnära regioner.

- Lagen verkar på den punkten tyvärr inte särskilt välbekant för den breda allmänheten.

Utredningen av terrängkörning i den svenska fjällvärlden bildar grund till framtida studier.

- Nu har vi någonting att utgå ifrån. Förhoppningsvis görs en uppföljning om några år. Då kan vi tydligt se utvecklingen, säger Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om