"En fara för patientsäkerheten"
Patienter får inte plats i psykiatrin utan blir kvar inom primärvården. En fara för patientsäkerheten, hävdar allmänläkaren Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening.- Psykiatrin har inte resurser att ta hand om patienterna, så vi får hanka oss fram själva, säger han.
"Det finns många studier som visar att kontinuitet i vården är det viktigaste. Både av säkerhetsskäl och när det gäller patientnöjdhet" säger Robert Svartholm.
Foto:
- De flesta patienter med psykiska besvär går inom primärvården. När vi ber om hjälp är det allvarligt, men psykiatrin har inte resurser att ta hand om patienterna, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.
"Ändå ingen idé"
Han berättar att flera allmänläkare drar sig för att skicka remisser till psykiatrin. Det är ändå ingen idé.
- Man skyller på att remisserna inte är kompletta eller på att patienterna inte tillräckligt sjuka. Psykiatrin har inte resurser att ta hand om dem. Vi får ta hand om dem här ute efter bästa förmåga, säger Robert Svartholm som arbetar på en vårdcentral i Boden.
Uttalat självmordsbenägna patienter blir inlagda på psykiatrin. Men enligt Robert Svartholm är det alltid överbeläggningar på akutavdelningen. Han är mycket kritisk till landstingets sätt att hantera vården av de psykiskt sjuka.
"Organisationen
är för svag"
- De flesta går ute på stan och får ingen hjälp därför att organisationen är för svag.
Bakom de självmordsfall som Lex Mariaanmäls finns många som tänkt ta livet av sig, resonerar Robert Svartholm.
- Det är ofta ett resultat av en långvarig sjukdomsprocess. Under den måste man ha mänsklig kontakt, med kontinuitet. Man kan inte byta doktor varje gång man kommer till primärvården eller till psykiatrin, säger han.
Han hänvisar till studier som visar på vikten av kontinuitet i vården. I hela Sverige är det i dag brist på psykiatriker och allmänläkare. Men Robert Svartholm menar att landstinget med rätt lön, bra arbetsmiljö och möjlighet till inflytande, kan locka läkare att stanna i Norrbotten.
Särskilt utsatt grupp
- Landstinget anser att det duger med vikarier. Man uppmuntrar inte kontinuitet. Det leder på sikt till en ineffektiv och patientosäker vård. Stafettläkarna kan ta det viktigaste, det allvarligaste, det som syns. Men de kan aldrig ta det långsiktiga, fånga upp och stötta patienterna år ut och år in, säger han.
Enligt Robert Svartholm är de psykiskt sjuka en särskilt utsatt patientgrupp.
-Medelålders medelklassmänniskor med nageltrång klagar om de får vänta för länge. Men psykiskt handikappade, deprimerade eller gamla människor, de tiger still.
Chefen för vuxenpsykiatrin i länet, Stefan Bergström, blir märkbart upprörd när PT ber honom att kommentera kritiken.
- Jag tänker inte argumentera mot läkarföreningens ordförande. Om han vill kritisera psykiatrin så får det stå för honom, säger han.
Vad säger du om Svartholms kritik om att ni inte lyckas få läkare som stannar?
- Det får stå för honom. Vi lägger ner oerhört mycket kraft på att rekrytera personal. Om han tycker att jag gör det felaktigt kan han höra av sig till mig.
Vuxenpsykiatrin i Sunderbyn har verksamhet på Sunderby sjukhus samt i Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Överkalix och Övertorneå. På Sunderby sjukhus finns en akutvårdsenhet, en slutenvårdsavdelning med 24 vårdplatser, en läkemedelsenhet och en läkarmottagning.
Vuxenpsykiatrin i Malmfälten innefattar både öppen och sluten vård och har verksamhet på sjukhusen i Gällivare och Kiruna. Den psykiatriska vårdavdelningen i Gällivare har 13 vårdplatser.
Vuxenpsykiatrin i Piteå älvdal ansvarar för både högspecialiserad akutpsykiatri och baspsykiatri. Upptagningsområdet omfattar Piteå, Öjebyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Psykiatriska enheten i Piteå, som är en låst avdelning, har 16 vårdplatser.
Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn har drygt 100 anställda och omfattar två slutenvårdsenheter, en för rättspsykiatrisk vård och en där man vårdar psykiskt långtidssjuka.
FAKTA Bemanningen
Den 1 januari 2009 fanns fem fast anställda överläkare i Sunderbyn, sex i Piteå och tre i Malmfälten. Därtill finns det en ST-läkare i Sunderbyn, en i Piteå och två i Malmfälten.
Landstinget har i genomsnitt bemannat två vakanta läkartjänster vid Sunderby psykiatri med inhyrda läkare under de senaste åren. År 2008 hyrde landstinget in läkare till psykiatrin för drygt 5,6 miljoner kronor.
Landstinget har under flera år haft problem med bemanningen på psykiatrin vid Sunderby sjukhus. I juni sa klinikens samtliga fem ST-läkare upp sig i protest mot för hög arbetsbelastning och för låg lön. Två av dem gick senare tillbaka. Dåvarande verksamhetschefen, som stödde ST-läkarnas krav på lönelyft, fråntogs sitt chefskap.
I november 2008 besökte Socialstyrelsen verksamheten, med anledning av den ansträngda läkarsituationen. Brister uppmärksammades, framför allt på slutenvårdsavdelningen. "Även om verksamheten försöker lösa problemet med läkarstafetter och vikarierande läkare kvarstår problem då kontinuiteten blir dålig och både under- och överläkare ofta byts ", skriver Socialstyrelsen. "Ett annat problem som framkommit i samband med kontinuitet och läkartillgång är risken för brister i kvalité och säkerhet för intyg och receptskrivning".
FAKTA Behöver du hjälp?
Nationella hjälplinjen erbjuder ett begränsat antal kris- och stödsamtal via telefon och texttelefon. Ring 020-22 00 60.
Rådgivningstelefon, psykiatriska kliniken vid Sunderby sjukhus: 0920-28 27 28