Elever tar fram nya energilösningar

Solcellssateliter, miljövänliga flygplan och återvinning av överbliven energi. Projektet Gnistan ger elever möjlighet att presentera sina idéer framtidens energilösningar.

Nawaal Nauud, Christoffer Byrne, Joakim Rönnqvist och Alexandra Neziri har tillsammans skapat blixtgeneratorn som ska generera åska och ta vara på energin.

Nawaal Nauud, Christoffer Byrne, Joakim Rönnqvist och Alexandra Neziri har tillsammans skapat blixtgeneratorn som ska generera åska och ta vara på energin.

Foto: Shirley Becker

LULEÅ2014-11-20 19:56

Årskurs åtta på Kyrkholmsskolan i Arjeplog är en av skolorna involverade i projektet Gnistan. Det går ut på att klasserna i grupper fått ta fram en idé, bygga en prototyp och bestämma hur deras energikoncept ska presenteras under visionsdagen på Teknikens hus i Luleå.

Under torsdagen samlades de tre skolornas representanter för att visa upp sina projekt för varandra och för juryn. De som vinner tävlingen och får åka till Stockholm för att ställa ut sitt projekt på Unga forskares vårutställning i mars.

Tomas Johansson är pedagog på Teknikens hus och har jobbat med projektet.

– Jag är imponerad av deras kunnande. Vi är riktigt nöjda, det blir svårt för juryn.

Trippelfungerande kraftverk

Petrus Lestander och Kalle Marklund från Kyrkholmsskolan och har varit med och byggt ett vindkraftverk med tre propellrar istället för en.

­– Eftersom vinden går fortare längre in gör det ingenting att bladet är mindre. Då behöver man tre gånger så få vindkraftverk eftersom den producerar tre gånger så mycket energi, säger Petrus Lestander.

I bordet bredvid sitter Joel Dahlberg, Tyra Karlberg och Moa Holmgren från Kyrkholmsskolan med sitt projekt Soviva. Det är ett sol- vind- och vattenkraftverk i ett.

– Här fångar den upp undervattensströmmar, säger Tyra Karlberg och pekar på propellern längst ner.

– De ska stå vid havet eller vid kusten där det blåser mycket och så kan solen reflekteras i vattnet också, säger Joel Dahlberg.

Ännu har inte juryn avkunnat sin dom men gruppen känner segervittring.

– Vi vinner, säger Moa Holmgren.

Laxtrappan segrade

Riktigt ända fram bar det inte för Soviva, men juryn gav dem ett hedersomnämnande för bästa prototyp. Vann gjorde projektet Laxtrappan som gjordes av elever från friluftskolans Vargen i Kiruna.

Det här är tredje gången projektet Gnistan hålls i samarbete med Vattenfall, Teknikens hus, Förbundet unga forskare och Norrbottens energikontor.

Elever på högstadiet från Arjeplog, Malmberget och Kiruna har under sex veckor arbetat på sina idéer som ska svara på frågan: år 2025 skapar vi all energi vi behöver själva ...men hur?

En annan grupp från Kyrkholmsskolan bestående av Nawaal Nauud, Christoffer Byrne, Joakim Rönnqvist, Magnus Mattson och Alexandra Neziri besvarade frågan på ett annorlunda sätt.

– Det här är en blixtgenerator. Den skapar åska och tar hand om energin, säger Joakim Rönnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om