Sjöblom beklagade dock att han inte kunde vara så konkret, med hänsyn till att man nu arbetar med en rad förslag som kommer att presenteras längre fram i vår och som ska ligga till grund för kommande regeringsbeslut.
- Jag är opolitisk och dessutom bara projektanställd på socialdepartementet, sade den nationella psykiatrisamordnaren och förklarade att den nuvarande regimen på finansdepartementet inte är intresserad av att pytsa ut pengar till landsting och kommuner som inte är spårbara.
Som exempel på motsatsen nämnde Sjöblom de så kallade Perssonpengarna som enligt psykiatrikoordinatorn knappast går att spåra i dag, det vill säga man vet inte exakt konkret vad de använts till.
Ett av regeringens "satsningsområden" inom psykiatriprojektet, där totalt sex olika departement är involverade, är barn och ungdom. Apropå det sade P-O Sjöblom att skolhälsovården fungerar väldigt olika över landet; där det saknas en fungerande skolhälsovård får BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, ta hand om dem som har psykiska problem eller lider av psykisk sjukdom.
Folk bollas mellan olika verksamheter och faller understundom mellan stolarna. Detta var ett genomgående problem som berördes av flera talare under konferensen.
Ett av dessa projekt har bedrivits i Pite älvdal (Piteå, Arvidsjaur och Arjeplog) och avsåg från början unga vuxna med såväl psykiskt funktionshinder som missbruksproblematik. Senare breddades projektet till att omfatta alla individer med en så kallad komplex problematik i åldern 18-65 år.
- Målet att minska återfall som leder till institutionell vård har uppnåtts med råge, säger Jan Renberg, Norrbottens läns landsting, som utvärderat projektet.
- Antalet inläggningar inom slutenvården minskade med 75 procent. Och ser man på antalet dagar så minskade behovet med 78,5 procent.